Egy picit a blogról

2009 novemberében párommal úgy döntöttünk, felkötjük a nyúlcipőt , és irány nyugat, egészen pontosan az Egyesült Királyság. PHP fejlesztőként dolgoztam odahaza , itt az ismeretlen várt és a bizonytalanság. Szerencsére sikerült a szakmámban elhelyezkednem. Nem volt egyszerű az indulás, de írásaimmal talán tudok segíteni az utánunk jövőknek.

LIKE!


  

Névjegy

Tóth Ildikó

tildy.jpg
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit." :)

Utolsó kommentek

Szakmai blogom

Nincs megjeleníthető elem

Back to the UK blog

Nincs megjeleníthető elem

Nem dolgozol? Mars haza!

2011.01.01. 12:05 tildy[UK]

Több mint egy éve érkeztünk a  Királyságba, lelkesedésünk azóta is töretlen . Örömbe üröm  szinte csak akkor vegyül, ha hazalátogatunk, vagy ügyintézésre kerülne otthon sor.

Az tipikusan jó magyar. 

Az egy dolog, hogy odahaza az orvosnál már totál másodrendű állampolgár vagyok, mert nem fizetek haza TB-t, ezért még  teljesárú gyógyszert sem ír tb támogatás nélkül sem (pedig az járna fedezetlen tbvel is , kell a  francnak az a  nyavalyás tb támogatás, írja ki a  gyógyszerem teljes áron) , de ez még a legkevesebb.

Ami a  szívem nyomja, az most ez a magánnyugdíjpénztári nyilatkozat.

Szilveszter napján meglátogattam a  konzulátust nyilatkozattétel végett másodmagammal. Dacára a  nálunk lévő NI numbernek, bankszámlakivonatnak (itt nem létezik lakcím Magyarországon ismert fogalma, két dologgal bizonyítod, hogy hol laksz: Proof of address (ha bérelt lakás, akkor kapsz egy papírt vagy a  címedre érkező bankszámlakivonat),párom nem tehetett nyilatkozatot. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy nincs munkahelye.
 
 

Ugyanis csak az nyilatkozhat külföldön , követségen, aki :

-kinn dolgozik
-kinn tanul
-kiküldetésben van.

Mivel ő jelenleg nem dolgozik (bocsánat, self-employed) , így ő nem nyilatkozhatott. Akkor sem, ha életvitelszerűen él itt, már több mint egy éve. Akkor sem, ha fenn tudjuk magunkat tartani az ő keresete nélkül is jelenleg. Természetesen dolgozott már korábban odahaza és itt is.

Felmerül bennem a  kérdés, ha egy magyar külföldre költözik, ott él, és van annyi megtakarítása, amiből meg tud élni, miért  ér kevesebbet, mint ha lenne munkahelye? És miért kell neki Magyarországon nyilatkoznia emiatt?  Nem látogatásról, turitáskodásról van szó, azt hiszem ezt az NI number is bizonyítja. Az miért nem elég? 

Azt gondolom, a  fenti mondataim még viszonylag polkorrektek, de a követségről kijőve előtört belőlem az állat, és olyan szavakat mondtam, hogy ihajjj. Az a legenyhébb volt, hogy bürökratikus klotyóbapottyantott magyar állam. De felmerült bennem az állampolgárság leadása is.

Így nem marad más hátra, mint előre, januárban utazhat haza , nyilatkozni. 

Kezdem megérteni a korábbi emigránsokat. 

 

22 komment

Címkék: magyar magyarország kormány konzulátus bürökrácia magánnyugdíjpénztár

A bejegyzés trackback címe:

https://tildy.blog.hu/api/trackback/id/tr652551932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grafogirl 2011.01.10. 12:32:16

Te legalább el tudtál látogatni egy nagykövetségre :) én Dél-Amerikában élek! Az egész nagy Dél-Amerikában 2 konzulátus van! Egy Brazília városában egy Buenos Airesben! Szerinted el tud valaki jutni? persze komoly ügyfélfogadási rend is van kedden és csütörtökön dolgoznak 10-től délig! talán most már változni fod, de előre be kell jelentkezni! Semmit nem lehet elintézni és semmit nem tudnak az ott dolgozók! na meg persze csak senki sem akar 2-3000 km utazni!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.01.10. 13:10:46

No az szep! OMG.
Nem irigyellek. Meg senkit, aki ott el.

Grafogirl 2011.01.10. 19:51:20

Én még hagyján nekem csak az Andokot kell megugrani! de aki Peruban lakik, annak több mint 4 ezer km-t kéne utaznia! na ez a vicc! De otthon ezt mondjuk fel sem fogják :) csak azt hajtogatják, hogy a Buenos Aires-i nagykövetségre ugorjak be és ott intézik az xy ügyet :) ja kérem, jó máris repülök :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.01.10. 21:18:44

@Grafogirl: Most erre mit lehet mondani?! Talán azt, amit a külügyminisztérium ügyfélszolgálatának mondtam: csókoltatom a miniszterelnök urat.

Grafogirl 2011.01.11. 14:33:27

itt az én véleményem ha érdekel :)
www.grafogirl.blog.hu

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.01.20. 17:56:25

Aki se nem dolgozik, se nem kiküldetés szólítja ki, se nem tanul, az praktice szórakozásból van kint, márpedig a követség nem a turisták kényelmének kiszolgálására van létesítve. A fenntartására költött állami pénz nem a turizmus támogatását szolgálja. Ez az egyszerű indok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.01.20. 18:33:22

@mimindannyian: ez hulyeseg.

Szorakozasbol van kinn? A kismama is, akinek itt dolgozik a ferje es azt akarja , hogy a csalad egyutt legyen?

Aki allast keres itt: az sem turistaskodni van kinn.

Aki ideiglenesen nem dolgozik: az sem turistakent van kinn.

Akinek csak ideigelenes munkai vannak itt: szinten nem turista.

Akit eppen eltart a parja es vele el kulfoldon , barmilyen okbol : szinten nem turista.

Sot jobbat mondok:

akinek van angol allampolgarsaga is , es itt el az sem turistakent van kinn.

Miert nem eleg az, hogy itt van a lakcimunk , itt elunk, es ezt tudjuk is bizonyitani? Ha van itt lakcimunk, akkor turistak vagyunk itt ?????

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.01.20. 18:38:16

@mimindannyian: @A fenntartására költött állami pénz nem a turizmus támogatását szolgálja.@

A konzulatus igy is, ugy is itt van , tehat nem plusz penz.

Spec a fenti kikotesekkel van problemam, ugyanis ha nekem itt hivatalos cimem van, ne jojjon az allam megkerdojelezni, hogy miert elek itt,mibol tartom fenn magam, es azt se kerdojelezze meg, hogy itt elek, ha en azt mondom, es bizonyitani is tudom papirokkal.

Grafogirl 2011.01.20. 20:46:27

@tildy:): Tildi kitehetem a blogod linkjét a blogomba??! nekem kettő is van! csak hogy te is írtál a témáról és ez Európa! Azóta megírtam a folytatást mert újabb tényeket tudtam meg!
grafogirl.blog.hu/2011/01/20/nyugdijnyilatkozatok_leadasa_a_kulkepviseleteken_ii_1

Grafogirl 2011.01.20. 20:49:24

@mimindannyian:
Szórakozik? Te tudod mit beszélsz? Csak az adhatja le a nyilatkozatot, akinek állandó munkája van! akinek szerződéses, tiszteletdíjas nem! Sok országban több hónap a vízum intézése! Vagy szülő képes korú nőt nem alkalmaznak állandó szerződéssel csak tiszteletdíjra, de az sem nyilatkozhat! Szerintem tök fölösleges a személyes megjelenés! miért nem lehet elektronikusan az ügyfélkapun keresztül nyilatkozni és kész! én is írtam a témáról nyugodtan megnézheted!

Grafogirl 2011.01.20. 20:53:45

@mimindannyian: "A fenntartására költött állami pénz nem a turizmus támogatását szolgálja."
Az eszem megáll!
Ja ahol én élek ott nincs külképviselet! Bezárták! de amíg volt akkor sem csináltak semmit, azon kívül hogy hülyeségeket beszéltek és félretájékoztatták az ideutazókat! és heti 2x kinyitottak néhány órára!
A konzulátusok általában azért vannak tisztelet a kivételnek, hogy valakinek jó állása legyen. A legtöbb infót és a segítséget amúgy is az ott élőktől kaphatod meg!
Az a hülye aki kitalálta a személyes megjelenést, nehogy ez már a külföldön élők hiábája legyen!

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.01.21. 09:53:03

@tildy:): és @Grafogirl:

én megértem az indulatot, mitöbb szerintem se jó a rendszer, de ettől még van egy racionális magyarázata a milyenségének. Ez pedig amit írtam: leszűkíteni az ügyintéző dógát minél inkább, tényleg csak azzal keljen foglalkoznia, akivel ha nem tenné, az már felettébb gyanússá tenné az állásának indokoltságát. Az adott szabályozás pontosan erre alkalmas.

Elektronikus nyilatkozat: szerintem is ezt diktálná a mai kor, de nem tart még itt a magyar közigazgatás. Ahol jogi értelemben nagyobb értéke van a faxon elküldött 150DPI-s egybites színmélységű aláírásnak, mint a digitálisnak aláírásnak, ott számomra már az is csoda, hogy van ilyen, hogy ügyfélkapu.

Grafogirl 2011.01.21. 13:01:18

@mimindannyian:
Nem! tévedsz! Erre csak az a magyarázat, hogy minél kevesebben adják le a nyilatkozatot épp külföldről akik valószínűleg nem lesznek otthon nyugdíjasok!
Otthon sincsenek kígyózó sorok! ne mond már nekem hogy szegény konzulátust akarják megvédeni a sok munkától! Másrészt senkinek semmi köze hogy én miért vagyok kint!
MEgoldható lenne az elektronikus ügyintézés is, de akkor sokkal többen nyilatkoznának ennyi!

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.01.21. 14:30:44

@Grafogirl: elenyésző a külföldön élők aránya ilyen szempontból. Bőven bejön a kritikus tömeg azáltal, hogy odahaza is az államiba való visszasodródás a default. A külföldiek miatt ezért szerintem nem erőlködnének.

Egyébként meg tolongás azért nincs sehol, mert úgy van kitalálva, hogy a magánnál való maradással nagy valószínűséggel vesztesz, ha már közel vagy a nyugdíjhoz, és nagyon sokat vesztesz, ha még távol vagy tőle.

index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/18/ennyi_nyugdijat_veszit_aki_nem_lep_vissza/

Ebből kifolyólag a maradás mellett jellemzően érzelmek szólnak: nem tetszik a kormány, nem tetszik orbán, nem tetszik ez az intézkedés, stb. A te írásodból is süt az ellenhangulat.

Persze mindenki arra haragszik, amire és akire akar :), de nem kell azt mímelni, hogy higgadt érvelés motiválja.

Grafogirl 2011.01.21. 22:09:29

@mimindannyian: Azért nincs tolongás, mert senki sem tudja, hogy mi lesz! Csak a részleteket nem lehet tudni! De szerintem, ha csak nem vagy jós, te sem tudod kitalálni, hogy 3 év múlva mi lesz, nem hogy 30 év múlva! Nagy valószínűséggel így is úgy is csak minimális nyugdíjad lesz. A felosztó-kirovó rendszer csak akkor működik ha pozitív a születési ráta!Nálunk régóta negatív! És egyenlőre senki sem tudja megmondani hány fiatal él kint az Unióban vagy azon kívül!
Most azért variálnak a nyugdíjrendszerrel mert az elkövetkezendő években mennek nyugdíjba a "Ratkó-korszak" gyerekei. sokan vannak és nincs miből fizetni a nyugdíjat! Csak azért nem omlott össze eddig a nyugdíjrendszer mert a magyar férfiak valahogy hamarabb hallnak az uniós társaiknál!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.01.21. 23:34:36

@mimindannyian: Nem tart itt a rendszer? Jelenleg Magyarországon vagyok 3 teljes napot .
Bementem a KÖZPONTI (érted központi, tehát olyan hely, ahol valószínűleg fogadnak bárhonnan) okmányirodába , hogy ideiglenes külföldön tartózkodást lakcímbejelentőn lejelentsem.

Tudod mivel kezdett a nő?
-Jó napot kívánok, nem tudom jó ügyintézési gombot nyomtam -e, de szeretném bejelenteni az ideiglenes külföldön tartózkodásom , mivel külföldön élek.
- azt a helyileg illetékes okmányirodánál kell.
-Itt nem lehet?
-NEm.
-Nézze, mint mondtam külföldön vagyok, ott élek ,ott dolgozom, nem tudok hipp hopp vidékre ugrálni egy ilyen leadása miatt.
- Mégis mit gondolt? Pénteken délután ügyet intézni?
- Tudomásom szerint este nyolcig itt vannak, és lakcímkártyával személyivel kapcsolatban is eljárnak.
- Azt ugye tudja, hogy ezzel megszűnik az állandó magyar lakcíme?
- Az nem csak végleges kiköltözésnél van?
-Ja, de.
-Akkor ezt sajnos most akkor nem lehet elintézni.
- Az a gond, hogy az adott térség lakcímnyilvántartásában kell ezt felvezetni. Vegyen ki hétköznap szabadnapot, és utazzon le a lakhelye szerint illetékes okmányirodába.

Most erre mit mondjak. What a fuck?

Nonszensz...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.01.21. 23:45:24

@mimindannyian: Hát ez a vesztesz nem feltétlen igaz.

Kiszámoltam, hogy a mostani befizetésemből jelenértéken 10 éven át havi 60 ezret kapnék vissza (jelenértéken!) , úgy hogy kanyi fitying további befizetésem sincs.
8%os növekedési portfólióval 4% inflációval számolva.

És akkor ehhez hozzájön még, hogy EU-s jogszabályok miatt, ha a külföldön dolgozom, bizony akkor és nő a szolgálati évek száma, ha konkrétan mnyp tag vagyok.

Nálam ugye ez fenn áll, szóval .... ÉD

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.01.24. 10:57:32

@Grafogirl: "Azért nincs tolongás, mert senki sem tudja, hogy mi lesz! "

Te viszont tudod, ezért tolongani szeretnél, csak nem tudsz hol, értem :-).

"Most azért variálnak a nyugdíjrendszerrel mert az elkövetkezendő években mennek nyugdíjba a "Ratkó-korszak" gyerekei. sokan vannak és nincs miből fizetni a nyugdíjat!"

Nem, ez a magánny. rendszer leépítése egy hülye EU-s elszámolási kényszer miatt van: a mny pénztárakban felhalmozott pénzt nem lehet elszámolni az állam vagyonaként, emiatt buknánk a 3.6% államháztartási hiányt, amit az EU be akar tartatni. Ugyanez a probléma még egy sor államban előjött, ők is tiltakoztak, hogy mostantól miért nem számít állami vagyonnak a mny tőke, mivel tudvalevőleg kötelezően állami papírokba fektetik be egy nagy részét.
No, mindegy, az elöregedés miatt más intézkedések vannak, pl, hogy 3 gyerek után havi 3*200 ezer adókedvezményt adnak, ami drasztikus kedvezmény, lássuk be.

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.01.24. 11:07:12

@tildy:): Részvétem, nagyon várjuk már, hogy durván megnyirbálják a bürokratikus bagázst. Röpködtek ilyen jelmondatok, hogy "egyablakos rendszer", meglátjuk... Végülis a sok ügyintézőn kívül senkinek sem jó, hogy rengeteg állami pénz megy el arra, hogy sok iroda legyen, amelyek teljesen fejetlenül, egymás ügyeit intézni nem tudván szétszórtan működnek.

Mny: annyi zsonglőrködés van a számokkal, hogy ehhez nem tudok hozzászólni. Az mindenesetre tény, hogy eddig a mny-ra állami garancia volt, ami most megszűnik. Ha tehát a mny pénztárad tönkre megy, vagy extra alacsony hozamot realizál, akkor így jártál. Ilyen alapon tőzsdézhetsz is a pénzből.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.10. 22:18:54

Párom amúgy sikeresen nyilatkozott odahaza.
süti beállítások módosítása