Egy picit a blogról

2009 novemberében párommal úgy döntöttünk, felkötjük a nyúlcipőt , és irány nyugat, egészen pontosan az Egyesült Királyság. PHP fejlesztőként dolgoztam odahaza , itt az ismeretlen várt és a bizonytalanság. Szerencsére sikerült a szakmámban elhelyezkednem. Nem volt egyszerű az indulás, de írásaimmal talán tudok segíteni az utánunk jövőknek.

LIKE!


  

Névjegy

Tóth Ildikó

tildy.jpg
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit." :)

Utolsó kommentek

Szakmai blogom

Nincs megjeleníthető elem

Back to the UK blog

Nincs megjeleníthető elem

A nagyon nagyra nőtt szaloncukor

2012.12.26. 16:41 tildy[UK]

Ki vagy, mi vagy? És miért nézel ki úgy, mint egy gigantikus szaloncukor?

A britek "Christmas craker"-e ha sok mindenben nem is, de külcsínben bizony hasonlít a szaloncukorra. Nos, a  hasonlóság nem véletlen, mitöbb, egy tőről is fakad mindkettő.

Amiben viszont eltér, hogy többnyire nem bonbont találunk benne, de még csak nem is egy hatalmas marcipánt, hanem papírkoronát, egy kis agyzsibbasztó kérdés-válasz poént, meg még valami kis mütyűrt.  Ördöglakatot, könyvjelzőt, vagy egyéb apróságot.

De ne szaladjunk ennyire előre, menjünk vissza kicsit az időben.

A cracker története

A "cracker" eredete valamikor 1840 körülre nyúlik vissza. Az első jegyzett cracker - ami még bizony bonbont tartalmazott errefelé is - Thomas Smith nevével forrt egybe. Ő volt az, aki a franciáktól látott ötlet alapján (ott kis bonbonok voltak papírba csomagolva, hasonló módon) elkészítette annak itteni variációját. A termék jól fogyott, legalábbis a karácsonyi időszakban.  Azon kívül viszont nem, ezért Tom új ötlettel állt elő : "rakjunk bele szerelmes üzenetet". Az ötlet maga bár jó volt, de a  cracker továbbra is karácsonyi meglepetés maradt.

Source : bbc

1860 környékén került bele két kis, vegyi anyaggal átitatott  papirszeletke, ennek köszönhető a durrogó hang. Ekkor nőtt meg a mérete is. Közben másoknak is bejött a  cracker, az ötletet ellopták, ezért idővel kis bonbonok helyet mütyűrök, meglepik kerültek a  csomagolásba. A papírkoronát körülbelül  1900 környékén tették bele, szerepe kb. hasonló , mint szülinapokon a csákónak.

A szerelmes üzenet viszont tartotta magát, egészen a 30-as évekig. A kis poénok, vagy még inkább faviccek ekkortól találhatóak meg benne.

Mai crackerek

A 30-as évektől már nagy változás nem volt, maximum az ajándékok, meglepik változtak. Sok függ attól, hogy mennyit szán rá az ember, drágább crackerekben drágább meglepik vannak, de van olyan is , amelyekben ismét megtalálható valami bonbon, vagy kézműves csokoládé. Emellett még vannak neves tervezőktől is crackerek, pl. Stella McCartneytól bugyit tartalmazó változat.

Nekem ismerősök kifejezetten javasolták , hogy a  legolcsóbbat vegyem, már ha szeretem az angol humort, mert abban vannak a legnagyobb poénok. Évente amúgy kb. 300 millió cracker fogy, ez fejenként kb 5 darab. És hogy ki írja a  vicceket? Az egyik cracker gyártónál pl. a 8 éves unokaöcs találja ki. Természetesen ezek a viccek nem obszcének , tehát nem gond, ha gyerekek is hallják.

Tegnap bontottunk párat, tényleg elmentek náluk otthonról:

-What do you call a fish with no eyes?

-A fsh.

-How do you stop a  skunk from smelling?

-Hold its nose.

-What did one elevator say to the other?

-I think I am coming down with something.

Ha karácsonyi képeken ez az idétlen papírkorona szerepel, szinte biztosak lehettek benne, hogy a  tulajdonosai  crackert húztak. (Lehetőleg az arcuktól távol széthúzva, mert "robban"). Egyébként sokáig azt hittem, keksz van benne, ismerőseim mondták, hogy nagyon nagyot tévedek:D

forrasÉ http://img.auctiva.com/imgdata/1/6/8/1/7/0/0/webimg/623118953_o.jpg

források: wikipedia, bbc , dailymail

8 komment

Címkék: anglia karácsony britek hagyományok cracker

A bejegyzés trackback címe:

https://tildy.blog.hu/api/trackback/id/tr884981518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muscari 2012.12.26. 21:15:12

szia Tildy, kint vagy az Index címlapon, ezt a meglepetést! A mi cracker-jeinkben is hülyeségek voltak, többek között 2 db mini golflabda-tartó vagy micsoda, mi legalább is arra tippeltünk a két kis trombita alakú fadarab láttán.

lenyomom a torkodon (törölt) 2012.12.26. 22:19:24

Ölég nagy fosch!
Olyan, mint a magyar zsákbamacska és a kínai szerencsesüti angol öszvére, éppen kiherélve.

Remélem ez nem tör be a magyar "kultúrába", mint a Valentin nap és más gagyiságok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.26. 22:22:58

@lenyomom a torkodon: ne vegyel ra merget. Amennyire a facebookon es egyeb oldalakon is terjednek a faviccek, siman elkepzelhetonek tartom. Azert ha lehet valasztani, maradnek a magyar szaloncukornal:D

Isaac Neuton 2012.12.26. 22:41:13

@tildy:): Gratula a címlaphoz újra. :)

Csak Norris 2012.12.26. 22:43:08

@tildy:): Illetve így gratulálok. ;)
süti beállítások módosítása