Egy picit a blogról

2009 novemberében párommal úgy döntöttünk, felkötjük a nyúlcipőt , és irány nyugat, egészen pontosan az Egyesült Királyság. PHP fejlesztőként dolgoztam odahaza , itt az ismeretlen várt és a bizonytalanság. Szerencsére sikerült a szakmámban elhelyezkednem. Nem volt egyszerű az indulás, de írásaimmal talán tudok segíteni az utánunk jövőknek.

LIKE!


  

Névjegy

Tóth Ildikó

tildy.jpg
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit." :)

Utolsó kommentek

Szakmai blogom

Nincs megjeleníthető elem

Back to the UK blog

Nincs megjeleníthető elem

Kavarodás az EU-s szavazáson

2014.06.15. 16:13 tildy[UK]

Ha bürokráciáról van szó, azért az angoloknak sem kell a szomszédba menniük. 

Május 22-én mi is meglátogattuk a szavazófülkéket, helyi önkormányzati jelöltekre és az EU-s parlamenti pártokra lehetett voksolni.

Vagyis lehetett volna, de adódtak fennakadások. Talán olvastátok páran a korábbi írásom az itteni választásokkal kapcsolatban, változás nem sok, még mindig ledöbbenek a boríték hiányán, a ceruzás ikszelésen és a nem eltakart fülkéken.

Az első meglepetés akkor ért, mikor nem kaptam EU-s pártokról papírt. A nevem mellett egy G betű szerepelt, ez pedig egyet jelentett azzal, hogy csak a helyi, önkormányzati jelöltekre van jogom szavazni. Hiába mondtam, hogy vissza lett küldve a papír, hogy igen, az EU-s szavazáson is részt vennék, ők csak erősködtek, nem tehetem.

Természetesen nem tetszett a dolog, értésükre adtam, hogy nem fair, hogy megfosztják a  választót a szavazati jogától ilyen módon, és hogy így  legközelebb csak 4 év múlva voksolhatok. 

De ha nem, hát nem, végül adtak egy telefonszámot, amit később felhívtam. Itt már jóval segítőkészebbek voltak, utánanéztek a dolognak, és végül visszahívtak: menjek vissza a szavazókörbe, szavazhatok az EU-s választásokon.

forrás: http://en.trend.az/news/incident/2278374.html

Este visszamentünk, akkor már jött párom és unokatesóm is,  érdekes módon páromnak azonnal minden rendben volt (együtt küldtük vissza a  papírokat, ezért is volt meglepő).

Az, hogy a UKIP ennyi szavazatot szerzett, valahol érthető. Nem értek vele egyet, de érthető. Nem értek vele egyet, főleg, hogy a "kelet-európai" az új szitokszó, mitöbb rasszista értelemben használják sokan. Semmivel nem jobb, mint egy kiadós cigányozás, zsidózás, négerezés. Ugyanúgy rasszizmus, mert olyan értelemben használják. 

Visszatérve a választásra az esetem úgy tűnik nem volt egyedi eset. Évtizedek óta itt élő németek, franciák, stb. sem szavazhattak az EU-s választáson, pedig korábban ilyen gondjuk nem volt. 

Több okra vezethető vissza, miért nem. Nekem talán szerencsém volt, megtalálták a visszaküldött papírt, ámde sokan nem is kapták meg  a nyomtatványt, amit vissza kellett volna küldeni, vagy a  királyi posta nem végezte jóla  dolgát, és elhagyta valahol, fene tudja. A lényeg, hogy a panaszok többségére elég cinikusan reagáltak, sajnálják, de kb ennyi. Elnézést nem kértek, csak leírták, hogyan működik a  rendszer. Ugye nem csak nekem ismerős ez a hozzáállás? 

Azóta a hoppon-maradtak facebook csoportot alakítottak, itt érhető el: https://www.facebook.com/groups/DeniedEUvote/?fref=ts

Közben kiderült, hogy a magyar Választási Iroda oldalán lévő leírások sem fedték a  valóságot, párom neve ugyanis szerepelt az otthoni listán is (könnyű volt kideríteni, megegyezik a neve az édesapjáéval, ő pedig  aláíráskor látta). Ez pedig azt jelenti, hogy két helyen is tudott volna voksolni, ami szembemegy a választási törvényekkel (két országban nem voksolhat).

Elvileg egyedi eset volt csak övé, bízzunk benne, hogy tényleg igazat mondtak. 

12 komment

Címkék: anglia választás eu ukip

A bejegyzés trackback címe:

https://tildy.blog.hu/api/trackback/id/tr506303797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogger Géza 2014.06.15. 18:51:44

Mondjuk a boríték tényleg felesleges. De hogy nem tudnak tollat odatenni, az vicces.

Elképzelem, ha Magyarországon lennének ilyenek ("nyílt" szavazás, ceruza, hiányos listák, csak egyéni mandátumok kompenzáció nélkül), akkor micsoda ajvékolás lenne itt. Egyesek rögtön ENSZ-csapatokat hívnának be. :) Első körben...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.06.15. 19:36:47

@Blogger Géza: Még szóltak is, nem kell toll, van ott ceruza...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.17. 20:28:18

Szia küldtem PÜ-t a blogon megkaptad?

Ha nem írjál erre az email címre hogy tudjak válaszolni.

janoshorvath64@yahoo.com

Köszi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.31. 10:22:05

@Fyall: Nem elírás volt. A magam részéről minden papír rendben volt, de több EU-s állampolgár is hozzám hasonlóan járt. Nyugi, higgadt voltam, csak nem értettem, milyen alapon zárnak ki a szavazásból.

A végén végülis megoldódott.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.31. 22:13:23

@Fyall: jogos, de, 5 evente, csak akkor tudnam miert elmlekeztem negyre?! Valahogy nem tunt logikusnak a 2009-es szavazas.

Koszonom a javitast.

ookma 2014.08.10. 12:52:37

Nekünk minden rendben volt, de mind a ketten kaptunk az otthonira is papert.

Csigataposó 2014.08.31. 23:41:53

@tildy[UK]: Sot kapaszkodj meg az elottem levo bacsi otszor szavazott. Itt ilyet is lehet. Fia, menye, meg ket unokaja franicaorszagba volt nyaralni, azt meghatalmazassal leszavazott helyettuk.

janikácska (törölt) 2014.09.12. 04:29:49

örömlányok szavazhatnak?
süti beállítások módosítása