Egy picit a blogról

2009 novemberében párommal úgy döntöttünk, felkötjük a nyúlcipőt , és irány nyugat, egészen pontosan az Egyesült Királyság. PHP fejlesztőként dolgoztam odahaza , itt az ismeretlen várt és a bizonytalanság. Szerencsére sikerült a szakmámban elhelyezkednem. Nem volt egyszerű az indulás, de írásaimmal talán tudok segíteni az utánunk jövőknek.

LIKE!


  

Névjegy

Tóth Ildikó

tildy.jpg
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit." :)

Utolsó kommentek

Szakmai blogom

Nincs megjeleníthető elem

Back to the UK blog

Nincs megjeleníthető elem

Hamarosan kezdődik az olimpia

2012.07.20. 02:24 tildy[UK]

Alig 1 hét , el sem hiszem. A város már készülődik, végre az útfelújításoknak is vége, lassan minden a helyére kerül. Elkészült az Emirates Air Line , az Excel Exhibition centerből az O2 arénába átjutás redukálódott 7 percre:).

O2 Arena

Az oszlopokra már hihelyezték a molinók egy részét, az utcán is kinn vannak már a parkolással kapcsolatos infók.

El kell oszlatnom azonban pár tévhitet. Múltkorában talán a HVG-n volt egy cikk , hogy mennyire megdrágult London. Nos érdemes kettővel osztani , amit ott mondanak, mert bár pár dolog tényleg igaz belőle, de általánosságban kicsit más a helyzet.

Az persze természetes, hogy majd az események területén jóval drágábban lehet hozzájutni mindenféle italhoz , de ez teljes Londonra egyáltalán nem igaz. A szokásos pubjainkban a megszokott árakon kapjuk a sört (2.5 font ), a boltban sem drágultak az élelmiszerek. Persze 2009-hez képest nőttek az árak , az áfa is változott , de különösebb árváltozást nem láttunk a boltokban ami az olimpiához lenne köthető.

 Sajnos ráadásul kizárólagos forgalmazók lesznek kinn, úgy mint a  Coca-cola, Heineken, vagy sült krumpli esetén a McDonalds. Mondjuk  UK nem UK fish and chips nélkül, azt azért lehet majd kapni.

Szóval nem 8 font egy korsó sör, hanem inkább 2.5-3 , ha puccosabb helyen iszod akkor 4 és a Wetherspoonban meg a Gooseban is meg lehet fejenként 5-10 fontból kajálni, én legalábbis szeretem:)

A közlekedés is annyi, amennyi volt, legalábbis ha a tömegközlekedést veszi igénybe az ember. A taxisok sajnos emeltek, kb 50%-kal kérnek majd többet. Illetve jópár szálláshelyen feltolták az árakat, a volt albérleti szobánk 736 fontról 1100 fontra emelkedett, de már nem ott lakunk, a mostani albérletünk Stratford-Greenwich-Dockland háromszögben van, és nem változott a bérleti díj.

Sajnos voltak csúnya esetek, mikor a korábbi bérlőknek nem hosszabbított egynémely landlord, hanem direkt az Olimpiára tartogatta a lakást, hogy minnél több pénzt kaszáljon.

Mindent összevetve azonban általánosan nem érzékelünk drágulást, és egyelőre még tömeg sincs. Épül-szépül a város. Ráadásul a "játékok" után is folytatódnak a beruházások, Kelet-London valószínűleg nem fog az "olimpiai falvakra" jellemző sorsra jutni.

Apropó olimpiai falu , igen nagy felzúdulás volt a rendelt ágyak miatt (kb 172 cm hosszúak?! ) , illetve a kiszolgáló személyzet szállásával kapcsolatban is. A takarítókat  napi 18 fontért konténerhézakban szállásolják el, ahol 8 nm-en 4-en laknak, kuka nincs, az épületek közt pedig áll a  víz, 75 emberre jut egy zuhany és még lehetne sorolni. Igen, jól olvasható, embertelen állapotok vannak, ami azért nem kicsit szégyen. A nagyobb szégyen , hogy még meg is akarják magyarázni. Holott havi 550 fontért már normális szoba is bérelhető...

A mai újság pedig arról írt, hogy mivel rengeteg katonát kellett biztonsági emberként behívni, sokuknak még normál szállás sincs, székeken alszanak. Többek elmondása szerint még Afganisztánban is jobb állapotok vannak. 

Ma elnéztünk az Excel felé, itt lesz többek közt a  súlyemelés és az asztalitenisz is, már le volt kerítve , katonák vigyázták. 

Megkaptuk időközben a jegyünket is. Nem volt egyszerű, tavaly 3 eseményre is kértem, egy sem jutott. Idén végre sikerült, a kenusokat nézzük meg. 1-9 zónás travelcardot is kaptunk mellé, a vicc, hogy egy árban van magával a belépővel (ingyen járt mellé)

És még valami: A sportgéza híreivel ellentétben a metrómegállókat nem nevezték át Darnyi Tamásra, vagy Puskás Ferencre, csak egy limitált kiadású térkép készült olimpikonokkal).

10 komment

Címkék: london olimpia 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://tildy.blog.hu/api/trackback/id/tr964659006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2012.07.21. 21:28:35

Jó neked, én nem tudtam jegyet szerezni semmi értelmes sportra.
A travelcard nagy kincs :))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.07.21. 23:59:26

@Etniez: nem volt egyszerű. Tavaly hármat is kértem, nem kaptam. Most sikerült:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.07.22. 00:01:17

Ojjé, a gooseban 2.29 a pintes carlsberg.

Geza 2012.07.24. 13:05:54

@tildy:): Az egészen emberbaráti, úgyhogy egészségedre :) !

Kicsit offtopic, viszont ha már olimpia, akkor megkérdezném, hogy ti mit láttok bele a logójába?

Azok a piszkos fantáziájú brazilok szerint Lisa Simpson van rajta, amint épp 'térdelve szereti' Bart Simpsont:
tadezuera.com/wp-content/uploads/2012/07/mascote-das-olimp%C3%ADadas.jpg

Mióta láttam ezt a megközelítést, egyszerűen képtelen vagyok objektíven gondolkozni a témáról, pedig vélhetően nem ez lesz a helyes válasz :)...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.07.24. 14:47:44

@Geza: szélsőjobbosok ziont látnak bele. Mi semmit:)

Dr_utcai_arcos 2012.08.01. 18:15:57

Na, ennek örülök, már engem is riogattak mindenféle gyüttmentek, hogy készüljek a 8-10 fontos sörökre, de gondoltam magamban a sarki kiskocsmában Joe-nak csak nem ment el az esze, a cimborák hova ülnének akkor be munka után :)).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.06. 01:21:48

@Dr_utcai_arcos: Nem valószínű :) Mi ugyanannyiért ittuka sört, mint korábban :)

BTBTBT 2013.04.22. 23:46:10

Megkésve bár, de látom, hogy a belső képek stratford-i metró peronjánál meg a beléptető kapunál készültek. Gondolom, a külsők is...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.22. 23:49:35

Igy van, sokat járok arrafele:D Pár kép eltűnt,m egpróbálom visszarakni őket.

BTBTBT 2013.04.23. 00:04:40

@tildy:): tavalyelőtt jártam arra sűrűn, amikor a Hainault-nál lakó vágómhoz jártam
süti beállítások módosítása