Egy picit a blogról

2009 novemberében párommal úgy döntöttünk, felkötjük a nyúlcipőt , és irány nyugat, egészen pontosan az Egyesült Királyság. PHP fejlesztőként dolgoztam odahaza , itt az ismeretlen várt és a bizonytalanság. Szerencsére sikerült a szakmámban elhelyezkednem. Nem volt egyszerű az indulás, de írásaimmal talán tudok segíteni az utánunk jövőknek.

LIKE!


  

Névjegy

Tóth Ildikó

tildy.jpg
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit." :)

Utolsó kommentek

Szakmai blogom

Nincs megjeleníthető elem

Back to the UK blog

Nincs megjeleníthető elem

Gyere haza, vár a haza

2011.03.24. 22:23 tildy[UK]

Rám ugyan várhat nem szándékozom hazamenni. Max turistaként, max Ozorára, de élni nem. Most tuti nem.

Rövid kis történet, miért  indultam el :

Annak idején 2004-ben sikerült Norvégiában egy cserediákprogramon részt vennem, már akkor is elgondolkodtam, maradok ott vagy legalábbis külföldön nézek szét . Diplomázni haza kellett mennem , majd egy német multinál  kezdtem dolgozni.  Úgy vettek fel, tudták nem vagyok Linux guru, de  a beugró feladatokat meg tudtam oldani - hiába a, alapból feladat-orientált vagyok - aztán meg pont  a guruság hiánya miatt próbaidőn belül kitettek.  

Itt rontottam el, már akkor jönni kellett volna. Sebaj, 5 hónap munkanélküliség, majd szintén német cég, helpdesk.  A félrerakott pénzem a  munkanélküliség alatt feléltem, párom sem igazán akartam otthon hagyni, így nem indultam el. 

Évekig 100-120 ezres nettó fizukért dolgoztam, megélni meg lehettt belőle, haladni előre nem. 

Aztán végre felvettek (diákmunkásként persze, másoddiploma megszerzése  mellett)  az egyik mobilszolgáltatóhoz, melynek a mobil weboldalát egy kollegámmal el is készítettük. Szakmai karrierem kvázi innét indult, 2007-ben.

Mit is mondjak, a fenti összegek valóban szépnek tűntek szüleim feleekkora fizetése mellett, no de azért valljuk be, kvázi diplomás minimálbér. 

 

Milyen lehetőségeim voltak ezután otthon? Hjam, szürke munkákkal, feketemunkákkal van az esélye embernek nettó 250 felett kapni a szakmámban, de nem ez az átlag.

Nem  volt ennyi  az utolsó bejelentett bérem. valahol a  kettő közt.  Sok? IGen, szüleim fizujához képest az. Felét félre tudtam rakni, még úgy is, hogy albiban éltem. Kevés? Igen , kevés ahhoz, hogy elkezdjem az életem belőle rendesen. Szülők  főiskola után nem vagy minimálisan támogattak- érthető okokból.

Aztán egy idő után elegem lett. Elegem lett, hogy mindenhol a mutyizás megy, hogy a  boltban  még én kérek elnézést ha venni akarok valamit , és sorolhatnám. Félreértés elkerülése végett imádom a  magyar ételeket, imádom Magyarországon a tájat, a  gyógyvizeket a  természetet. Sok mindent nem szeretek, és azt kell mondjam, ez innét kinntről nézve még jobban látszik. 

Származási hely: anglia2010április

Szóval miért nem akarok hazamenni:

Először is itt látom a  fejlődési lehetőséget. Szakmámban két éven belül fentebb tudok lépni. Nem vertikálisan, horizontálisan. Számomra ugyanis ez a  fontos, a  szakmámban expertnek lenni.

Aztán ott van az, hogy kvázi  két minimálbérből jobban élünk itt úgy ketten, hogy jelenleg egyedül én keresek , miközben odahaza a fenti nem - is -olyan- rossz-de-lehetne-jobb-is fizuval, plusz párom fizujával nem tudtunk így élni.

Nem okoz akkora fejtörést, hogy megvegyünk-e egy professzionális notebookot, vagy egy okostelefont  mert meg tudjuk venni . Nem okoz gondot, hogy ha a szüleimnek elromlik a  mikrója pl. akkor újat kapjanak tőlem. De félre az anyagiakkal : itt emberszámba vesznek.

Nem fogja megkérdezni ugyanis pénteken délután az ügyfélszolgálatos, hogy mi a francot akarok én pénteken ügyintézni, meg amúgyis, miért nem jövök máskor?  És még sorolhatnám.

Logouton el lehet olvasni, miket írtam elindulás után. Nem volt sok bajom Magyarországgal, kíváncsiság hajtott, meg hogy kipróbáljam magam. Igen. Viszont most már látom  mi az, ami odahaza fel sem tűnt. MErt rajtam volt a csőlátó szemüveg, mert nem akartam észrevenni. 

Adózás: 24% itt az összes elvonás. Az összes igen. És nem mondja azt a  kormány, ha magánnyugdíjt választom, hogy kiíratkoztam a közösből,  szégyelljem magam. 

Magyar álom: jahm valóban húsz év hitel valakinek álom, nekem nem. Nekem az álmom, hogy szakmailag sikeres legyek, és mindezt egy olyan párkapcsolattal a  hátam mögött tehessem meg, amelyben jelenleg is részem van. Mindezért pedig  kapjak olyan bérezést, hogy lássam tudok ötről a  hatra jutni.  Hogy lássam, van értelme az életemnek, az állam nem húz le. Ez a  magyar álom. 

IGen, hiányoznak a magyar ízek, de vagy hoznak ki, vagy elbattyogunk a magyar boltba. Pörköltet itt is tudok készíteni,a  marhahús  meg olcsóbb is és jobb is mint otthon. 

Nem, nem hiányzik az, hogy nőies szerepekbe legyek belekényszerítve. Főzök ha kedvem van, mosok ha kedvem van, ne legyen elvárás. Nem szeretnék olyan országban élni, amely  "az apa mosdik, anya főz" elvet vallja. 

Budapest multikultiságáról annyit, hogy elfogadják ha magyar, vagy európai fehér bőrű ember vagy.  De ne tűnj ki, ne légy eltérő kinézetű, mert.. Mondjuk még mindig jobb, mint a  falumban, ahol már félig odavalósiként engem is legyüttmenteztek. 

 Aztán ott a  politika, nem fejteném ki részletesen, mindenki tudja mia  stájsz. Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére. Ismerős kis dalocska? UGye , ugye. Én nem lépek egyszerre, és ha emiatt nekem "apofádatbefogod" van, akkor nem érzem jól magam.

NYelvtudás: no ezzel még hadiláb, évekig oroszt tanultam, le vagyok maradva. Szedem fel a lemaradásom. Nem akarom otthon kamatoztatni ezt a képességem.

Mikor landol a  gép Budapesten,a  gyomrom már  görcsben, vajon milyen vagont fogok ki a mávon, vajon  mi lesz az első dolog, amire azt mondom, na , itt már megint nem müködik semmi úgy, ahogyan működnie kéne.

Visszaolvasva nagyon úgy tűnik, utálom az országot , pedig nem. Bár  való igaz , az embermentes részét szeretem, jobban szeretem. Hazám meg ott van , ahol otthon érzem magam.

  No de akkor viszont lássuk, mire lenne otthon szükség:

-Életpálya modellre, minimum.

-Kiszámítható adózási  viszonyokra, tervezhető jövőre.

-Olyan bérre, amiből meg lehet élni

-TOLERANCIÁRA . NA nem úgy , ahogy  egyes magukat liberálisnak mondó egyének gondolják. 

-Szemléletváltásra

-Önkéntes munkákra.

-Kevesebb politikusra, akik  ellenőrizhetőek lennének

-A hálapénz és a mutyizás beszüntetésére

És még sorolhatnám.

 

 

12 komment

Címkék: külföld haza gyere kivándorlás

A bejegyzés trackback címe:

https://tildy.blog.hu/api/trackback/id/tr872769438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.03.25. 20:26:14

Te figyelj!A barátod nem tud vagy nem akar elhelyezkedni?Mindig csak te dolgozol.Remélem nem használ ki.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.03.25. 20:34:05

Csak mert tudnék neked egy dolgos fatalembert.:))
A témához:Nekem nincsenek nagy elvárásaim,nem várok csodát de amíg nem látok törekvést itt a normális dolgokra ne csodálkozzanak ha sokan elmennek.
Amúgy a feltételeiddel tökéletesen egyet lehet érteni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.03.26. 03:16:02

Tud is és akar is. Rengeteget dolgozik, aminek jelenleg még nincs meg az anyagi látszatja. Hogy is mondjam, próbálgatja a határait miben jó . Művészember na.

Nem használ ki:) Ma is lángossal várt vacsorára:D

stevekoti 2011.03.27. 00:38:02

Ismerted Ozorán Gosztoláékat ott is Szilvit?
Amúgy minden szavaddal egyetértek. Bár még csak 5 éve vagyok itt,de ha haza megyek két hétre már az elso végén várom,h visszajohessek. Pont most voltam otthon otvenedik szulinapon,minden szuper volt,ami a bulit,barátokat illeti,de....most úgy érzem pár évig nemigen mennék haza. Ráadásul a szó értelme:haza, nagyon furcsán megváltozott;ez már nem az az ország ahol felnottem.Pedig a fiam ott él. Szóval én nem látok visszautat,pedig szeretem MO-t,legalábbis ami az emlékeimben él.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.03.27. 20:23:56

@stevekoti: Nem igazán. Fiadat nem hozod ki? Vagy nem akar jönni.

stevekoti 2011.03.28. 10:58:41

Persze hogy kihoznám,de egyenlore az életben maradás a cél. 2009-ben hivatásos soforként egy baleset miatt egy évre elvették a jogsimat,amit azóta visszakaptam,de a counterparton még négy évig rajtamarad a bejegyzés. Emiatt magas rám a biztosítás és nem kellek senkinek mint sofor. Raktárházat próbáltam,sajnos nem megy,túl oreg vagyok hozzá.Még a melót nagy nehezen,de a muszakokat,foleg az éjszakát nem bírom.Úgyhogy most mozit takarítok napi 3 órában,ami csak arra elég,hogy ne haljak éhen. Amúgy vegyésztechnikus végzettségem is van,de már tobb mint 20 éve nem csináltam.A gyerek most 15, éli a világát. Mindenem otthagytam nekik-mondhatni-milliomosok. De mire beno a feje lágya,talán én is egyenesbe kerulok.
A lényeg: innen szép nyerni!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.03.28. 11:25:59

Koszonom, hogy ezt leirtad, igy nekem is erot adsz a kuzdeshez. Drukkolok , hogy legalabb olyan munka legyen szamodra, ami nem megerolteto. A te mremenyed nekunk is remenyt ad , hogy bizzunk abban, amit elterveztunk. Koszonom.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.03.30. 20:03:27

@tildy:): Én meg tudok fánkot és palacsintát sütni.:))És mellette biztosan dolgoznék is.:))
Megint a témához.Sajnos mi vagyunk a világ leghülyébb-legokosabb népe.Vannak itt zsenik is meg nagyonhülyék is.
Ez a szemléletváltásról jutott eszembe.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.03.30. 20:54:23

@Tigeri: Kenyeret meg lángost is? PAlacsintát meg fánkot ő is tud.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.03.31. 17:52:49

@tildy:): Szerinted miért kérdeztem a múltkor,hogy nem e keresnek péket valahol?:))Lángost még nem próbáltam,fánkot egyszer csináltam.Rajtam kívül mindenkinek tetszett,szerintem nem volt elég édes.Kalácsot diótortát tud e a párod?A végén kiderül,hogy kenterbeverem.:))Pék-cukrász az eredeti szakmám.Pékségben dolgoztam de 5 éve a showbusinnesben vagyok.Bár egy kinti fizetésért valószínűleg szívesen lennék pék.Lehet megint menne a 200-300 óra munka.:))

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.08.25. 19:20:04

Sokat gondolkodtam én is, hiszen már 14 éve dolgozom indiaiakkal, angolokkal, lengyelekkel, amcsikkal. Gyengének érzem a nyelvtudásom, mert túl szakmai. Túrósrétes is csak cake lenne, ami nem szakmai azt nem tudom.

Nem tudnám itt hagyni a családomat. Akkor a szüleim miatt, ma pedig egy 15 hónapos rosszcsont miatt. Időbeosztásom miatt maszekolni nem tudok már, viszont a ház lassan-lassan halad. Megtakarítás nincs, előrébb lépési lehetőség erős rizikó ugyanis CRM specialista vagyok amit csak nagy cégek használnak.

Kb. 6 hónapra előre látok, s bár nem szakadok meg a munkában inkább családi kapcsolatokra koncentrálok. Talán lustaság, fene tudja.

Ahhoz, hogy kimenjek dolgozni túl radikális dolognak kellene történnie, hiszen már házat is vettünk, nagyon idekötöttük magunkat. Persze el lehet adni, lehet helyezkedni, de tény, hogy ijesztő amikor már nem csak magadra kell gondolni. Fiatalon egyszerűbb, addig üsd a vasat amíg mered ! :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.08.26. 10:14:13

Egyik ismeros ket gyerekkel, otthoni lakassal a hata mogott jott ki.
süti beállítások módosítása