Egy picit a blogról

2009 novemberében párommal úgy döntöttünk, felkötjük a nyúlcipőt , és irány nyugat, egészen pontosan az Egyesült Királyság. PHP fejlesztőként dolgoztam odahaza , itt az ismeretlen várt és a bizonytalanság. Szerencsére sikerült a szakmámban elhelyezkednem. Nem volt egyszerű az indulás, de írásaimmal talán tudok segíteni az utánunk jövőknek.

LIKE!


  

Névjegy

Tóth Ildikó

tildy.jpg
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit." :)

Utolsó kommentek

Szakmai blogom

Nincs megjeleníthető elem

Back to the UK blog

Nincs megjeleníthető elem

Választási regisztráció - lehet másképp?

2012.12.07. 01:09 tildy[UK]

Olvasom az otthoni híreket - tudom, rossz szokás- és látom "értelmes" politikusainkat az index videóján egyértelműen kamuzni. Minek is nézem, politikusnak csak akkor higgy, ha ló legel a  sírján, ja hogy az egy másik mondás... Na üsse kő, lényeg a lényeg: én még olyan politikust nem láttam, aki ne kamukázott volna. 

Olyan országban élek, ahol szintén van választási regisztráció. Na nem olyan "hoffmanrózsásan" (vö. két tannyelvű iskolák), mint ahogy otthon sikerült elérni. Ott két hét, vagy már ki tudja azóta mennyi, nap mint nap változtatták. Itt két hónap. 

Ott van személyi, itt meg ugye elég elutasítóak a személyi nyilvántartás ezen formájával kapcsolatban. Bár hallani egyet, s mást, hogy talán idővel bevezetik, jelenleg még nincs. Érdekes amúgy a  britek hozzáállása a  dolgokhoz, a  CCTV-t elfogadják, netán szeretik is, de a személyitől ódzkodnak. 

Volt pedig nekik, 2011. január 21-ig lehetett anno használni, azóta érvénytelen, beszüntették (egy kivételtől eltekintve ). Nem találkoztam vele azonban korábban sem, viszont maga az érvénytelenités életbe lépése is elég gyorsan történt, mintegy 100 nappal a döntés után. (Kép forrása: ZDNET)

Most hogy így kicsit elkalandoztam a személyi felé , térjünk vissza a választási névjegyzékre. Kötelező regisztrálni, 1000 fontos büntetést kaphat , aki nem teszi meg. 

Idén volt egy kisebbfajta botrány Tower Hamletben. Túl sok , főként bevándorlókból álló társaság regisztrált azonos címre. Nem kicsit volt feltűnő, mikor 10 ember regisztrált be egy két szobás lakásba. Illetve hirtelen megnőtt a  postai beküldést kérő szavazók száma.  

Mivel a májusi polgármester választáson már mi is szavazhattunk, így láthattam, itt pontosan hogyan működik a rendszer. Ritka kivételek egyike, de szavazásban  a magyarországi rendszer jobb. Vagy legalábbis jobb volt. Nem vagyok ellene a választási névjegyzékbe vételnek, mitöbb , ugye itt kötelező is ...

Mint ahogyan akkor is említettem, a fülkék nem voltak függönyözettek, igazolványt nem kértek, csak nevet meg címet kellett mondani. Borítékot nem kaptunk, mitöbb nekem ceruzának tűnt, amivel ikszelnem kellett. 

Szintén visszaélésre adhat okot, hogy meghatalmazott útján is lehet szavazni. 

Viszont az otthoni aggodalmak az előregisztráció esetében itt nem merültek fel. Ennek egyik oka, hogy itt maga a  személyi nyilvántartás is teljesen más.

Mondhatni nincs egységes központi rendszer, ha nincs az embernek jogosítványa, akkor nincs olyan "államilag kiadott" okmánya, ami "hivatalosan" igazolná a lakcímét, nincs központi nyilvántartás. Mármint ha az otthoni rendszert tekintjük, az alapján nézve az itteni rendszer teljesen más. Itt a  kutyát nem érdekli a (nemlétező) személyid, nem csak kártyával tudod igazolni , ki vagy, hanem bankszámlakivonattal, útlevéllel, közüzemi számlával is. Érdekes, hogy ennyire megbíznak az emberben, de működik. 

Abba most nem mennék bele, kik, mikor és hogyan szavazhatnak, részletesen itt megtalálható. EU-s állampolgárként, amíg nem vagyunk brit állampolgárok az itteni parlamenti választásokon nem vehetünk részt .

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tildy.blog.hu/api/trackback/id/tr324803411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása