Egy picit a blogról

2009 novemberében párommal úgy döntöttünk, felkötjük a nyúlcipőt , és irány nyugat, egészen pontosan az Egyesült Királyság. PHP fejlesztőként dolgoztam odahaza , itt az ismeretlen várt és a bizonytalanság. Szerencsére sikerült a szakmámban elhelyezkednem. Nem volt egyszerű az indulás, de írásaimmal talán tudok segíteni az utánunk jövőknek.

LIKE!


  

Névjegy

Tóth Ildikó

tildy.jpg
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit." :)

Utolsó kommentek

Szakmai blogom

Nincs megjeleníthető elem

Back to the UK blog

Nincs megjeleníthető elem

Londoni május

2012.05.07. 01:52 tildy[UK]

Az elmúlt hetekben a  polgármester-választás tartotta lázban London lakosságát, a híradásokban is erről volt szó. Néha talán túlzottan is, a vidéken élők ennek elég erősen hangot is adtak. 

Az indexen több cikk is megjelent ezzel kapcsolatban (meglepő módon mostanában egyre több cikk foglalkozik Nagy-Britanniával otthon, ki érti ezt?), emiatt túlságosan nem is térnék ki a  jelöltekre, csak pár mondat erejéig.  Itt van ugye  a Labour jelöltje , Ken Livingstone , aki tősgyökeres londoni, nem mellesleg ex-polgármester, erős cockney akcentussal. 2000-től két cikluson keresztül ő volt a  főpolgármester itt, többek közt az Olimpia rendezésének megpályázása is neki köszönhető. 

Nem szabad elfeledkeznünk ("Őrült") Boris Johnsonról sem,  konzervatív színekben, róla már írtam az ún. "Boris bringák"-kal kapcsolatban . Sokan elégedetlenek vele, sokan nem, sokan az ő nyakába varrják az  itteni "Rosszabbul élünk, mint 4 éve" folyamatot, sokan nem. Mindenesetre ő is, mint Livingstone jobb közlekedést, több lakást, jobb közbiztonságot és  több rendőrt ígért. Viszont  a konzervatívoknak nem megy túl jól a sora mostanában , így érdekesnek ígérkezett a  választás.

Érdemes  megtekinteni a két kampányvideót, a  munkáspárt videója érzelmekre hajaz, Boris viszont számokkal operál... 

 

Nem is akarok ezzel kapcsolatban túl sokat írni, mindenki döntse el maga, melyik jön be neki. Viszont azt tudni kell, hogy a  torryk épp most fognak drasztikus lépéseket tenni, pl. a főiskolámnál is, ahol 55 tanárt akarnak elküldeni, meg akarják szüntetni a  művészeti képzést , és még lehetne sorolni. A döntésemet végül ez nem befolyásolta.

Merthogy regisztrált szavazókén t(Council taxot fizetünk, az alapján jött a  voter registration card) mi is szavazhattunk. A szavazás itt merőben eltér a magyar szokásoktól. Az otthonit én jóval biztonságosabbnak tartom, és egyben jobbnak is.

A fülkék nem függönyözettek, igazolni igazolvánnyal nem kellett kik vagyunk, csak nevet kellett mondani, meg címet bemondani , és aláírni, borítékot  nem kaptunk , és még most sem tudom teljesen, hogy toll alakú ceruzával, vagy tollal írtam az X-t, mert biza a lenyomat inkább ceruzának tűnt. 

3 papírt kaptunk kézbe, az elsőn a  főpolgármester jelöltekkel . Két oszlop volt, itt kellett az elsődleges és másodlagos jelöltet bejelölni. A második lapon az adott körzet jelöltjei, a harmadikon pedig  pártnevek voltak. 

howtovote.jpg 

Nem tagadom, próbáltam középső pártokra szavazni, zöldekre és libdemekre, viszont nekem bejön Boris stílusa, illetve látszik, hogy fejlődik a város,  így rá is ment egy szavazat.  

Mindenesetre érdekes volt az egész, péntekre ki is derült, ki nyert ( Boris ) .

~.~ 

Most viszont visszaugrok kicsit. Május elseje itt nem ünnepnap. Viszont ebéd közben nagy kiabálásra, dobpergésre, zenére lettünk figyelmesek. Munkatársak szavaival élve a "Kommunista párt ünnepli május elsejét". Hatalmas tömeg vonult, sarló-kalapácsos vörös zászlókkal, nem volt hiány vörös csillagban sem.  Érdekes volt őket látni, szerintem életükben nem láttak valójában szocializmust, vagy kommunizmust. Persze szép dolgok az ideák, az elvek, csak a  valóság pöppet más.  

 

 

  

16 komment

Címkék: london május 1 majus Ken Livingstone Boris Johnson polgármester-választás

A bejegyzés trackback címe:

https://tildy.blog.hu/api/trackback/id/tr714492542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2012.05.07. 09:27:48

Nem foglalkozik több cikk a britekkel, csak jobban észreveszed :).

(Egyébként Nagy-Britannia egy té).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.05.07. 11:44:32

@mimindannyian:
Hat nem hinnem, hogy egy stocholmi polgarmestervalasztasnak ekkora visszhangja lenne a magyar mediaban.

Akkor sikerult elrontanom, pedig probaltam visszanezni az irasom.

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2012.05.07. 23:25:54

Hogy jön ide a stocholmi polgármester? A feltételezés arról szólt, hogy most többet foglalkoznak a londonival, mint régen. Nem az, hogy jobban, mint más városbélivel. Ez utóbbi megérthető, bár szerintem berlinivel sem foglalkoznak sokat vagy párizsival. Pedig a párizsi finom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.05.08. 01:17:36

@mimindannyian: Csak a peldanak okaert. Mndhattam volna a genfi vagy a muncheni polgarmester is.

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2012.05.08. 08:55:46

Igen, azok is rossz példák lettek volna. :) Én csak az időbeliségre reagáltam: most jobban foglalkoznak a londoni élettel, mint régebben. Szerintem nem, csak te jobban észreveszed. És mindez nem szól arról, hogy más városok polgármesterei mennyre vannak, voltak, lesznek terítéken.

kifordított nagyanyó 2012.05.25. 11:49:36

Azért nem tudom.Lehet hogy ott többet ér/jelent a polgármesterség?

lyken 2012.06.01. 09:45:29

Mókás az utolsó három kép. Mosolyogtam, mikor észrevettem a rendőri biztosítást. Ha bárkit középeurópától keletre megkérdeznének, akkor gyorsan megvilágosodnának, hogy kommunizmusban az ellenzéket ilyen felvonulásért vitték volna a hűvösre.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.06.02. 00:47:35

@kifordított nagyanyó: Nem tudom.

@lyken: Nos, igen. Érdekes volt őket látni, szerintem valami hamis ideát kergetnek.

Jurganov 2012.06.11. 15:24:13

ami nagyon mókás, hogy azt sem tudjátok, hogy mit ünneplünk május elsején :) sőt, ezek a nyomik sem. szocializmussal és kommunizmussal azonosítják, pedig valójában azt ünnepeljük, hogy a munkásoknak sikerült kiharcolni a heti 40 órás munkaidőkeretet (Eight hours labour, Eight hours recreation, Eight hours rest) és nem kellett ugyanazért a pénzért 12-16 órát, vagy a nőknek-gyerekeknek 10-12 órát dolgozni mint előtte. vagyis sikerült elbukni egy újabb vívmányt ( amitől rosszabb lett az életünk) és még örülnek is neki :) tetszik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.06.11. 15:31:41

@Jurganov: Ha nem lett volna egyertelmu, en a jelkepeket kapcsoltam a szocializmushoz , illetve a kommunizmushoz, nem az unnepnapot. :) Szoval nem ertem a tobbes szamot.

Jurganov 2012.06.13. 07:49:10

@tildy:): pongyolán fogalmaztam, bocsi :)

Netgenyó 2012.06.15. 19:25:55

Az a baj, hogy a magyar polgármesterválasztás senkit nem érdekel, pedig igazán lenne rá ok..:-) Nem kell kommentálnom ugye, hogy mik vannak manapság a parlamentben, a fővárosban, a közgyűlésben, a BKV-nál, a MÁv-nál, és még idesorolnám a korrupt rendőrfökapitányt, és bandáját....
Senki nem foglalkozik ezekkel a dolgokkal, de mostmár tudom, hogy a nagyvilágban hogy megy ez...:-)

mirx 2012.06.23. 13:38:40

Bocsi, tildy, de ez nagyon gáz, hogy nem tudom, mióta kint élsz, és még mindig képes vagy leírni, hogy "brittek"

nem tűnt fel, hogy Britain, british, tehát már az eredeti tő is egy té?

meg nem olvastál soha szépirodalmat? brit, britek, britannia... még jókainál is

sürgősen le kéne szokni erről a brittezésről, kb olyan, mint akik micsubicsinek ejtik a mitsubishit, meg rotlingnak a rotringot...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.06.23. 14:29:42

@mirx: Nem tudom, hol latod ebben a szovegben rosszul. Igen, tudom, hogy kell irni, neha azonban elutom. Probalok figyelni ra, van amikor duplan sikerul. Amikor meglatom , javitom .

De feltunt amugy:P

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.06.23. 14:38:32

@mirx: Egy helyen talaltam meg, a londoni tunteteseknel, ha latsz valahol meg ezen kivul is, nyugodtan szolj. Es nem NAGYON gaz, tudom hogy hiba, ha elgepelem , javitom. Egyeb keres? :P

crey7 2012.07.07. 09:13:51

Elnézve a két kampány videót, azért ott is megy a parasztvakítás rendesen. Amúgy Boris nekem is szimpi volt (így messziről), szerintem az a legnagyobb baja szegénynek, hogy nem munkáspárti kormány van hatalmon - így őt is a kormány munkásságával azonosítják.

Nagyon agyalok rajta, hogy hogy lehetne kijutni, de én csak biztos állás lehetőséggel mennék....
süti beállítások módosítása