Egy picit a blogról

2009 novemberében párommal úgy döntöttünk, felkötjük a nyúlcipőt , és irány nyugat, egészen pontosan az Egyesült Királyság. PHP fejlesztőként dolgoztam odahaza , itt az ismeretlen várt és a bizonytalanság. Szerencsére sikerült a szakmámban elhelyezkednem. Nem volt egyszerű az indulás, de írásaimmal talán tudok segíteni az utánunk jövőknek.

LIKE!


  

Névjegy

Tóth Ildikó

tildy.jpg
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit." :)

Utolsó kommentek

Szakmai blogom

Nincs megjeleníthető elem

Back to the UK blog

Nincs megjeleníthető elem

Népszámlálás: na de mi van a külföldön élőkkel?

2011.10.03. 23:56 tildy[UK]

Most van odahaza a népszámlálás, és ahogy látom teljes a  bizonytalanság ezzel kapcsolatban abban az esetben, ha valaki tartósan küldöldön tartózkodik. Utána néztem kicsit  a dolgoknak ezért :

Először is több jogcím van a külföldön tartózkodásra: 

- ideiglenesen külföldön tartózkodás

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 26. § (2) bekezdése előírja, hogy a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárnak, vagy letelepedett külföldinek vagy hontalannak azt a tényt, hogy három hónapon túl külföldön tartózkodik, a magyarországi lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél vagy az illetékes külföldi konzuli hivatalnál be kell jelentenie.

(Forrás: mfa.gov.hu)

Azaz az ideiglenes, 90 napot meghaladó külföldön tartózkodást be kell jelenteni  a  lakcímbejelentő lapon, vagy odahaza a  lakhely szerint illetés jegyzőnél ( vagy a  helyileg illetékes kmányirodában, a  központi okmányirodában nem tehető meg, amennyiben nem budapesti illetőségű valaki, engem is elzavartak.... ) , vagy pedig a  konzulátuson. Ez utóbbi fizetős, 30 font volt Angliában.

ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése
 

-külföldi letelepedés

Szintén ki kell tölteni a  fenti lakcímbejelentőt, de külföldi letelepedést kell beixelni, amennyiben véglegesen elhagyjuk Magyarországot. A személyi igazolványt le kell adni, magyarországi állandó lakcím megszűnik, ideiglenes persze lehet. 

Tájékoztató a magyar állampolgár külföldön történő letelepedésének bejelentésével kapcsolatos feladatokról
− A magyar állampolgárnak azt a tényt, hogy a Magyar Köztársaság területét külföldön történő letelepedés szándékával elhagyja (életvitelszerűen, állandó jelleggel külföldön kíván élni, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e másik állampolgársággal vagy, hogy milyen gyakorisággal és mennyi időt tölt Magyarországon!) a lakóhely szerint illetékes jegyzőnél vagy a külképviseleten kell bejelentenie.
− A bejelentéssel egyidejűleg nyilatkoznia kell, hogy kéri-e adatainak további kezelését külföldön élő magyar állampolgárként, vagy adatainak törlését választja.
− A külföldön történő letelepedési szándék bejelentésekor le kell adnia a külképviseleten a magyar személyazonosító igazolványt és a lakcímkártyát.
− A nyilvántartásba vételt követően a külföldön letelepedett magyar állampolgár részére a KEKKH Központi Hivatala új személyi azonosítóról és lakcímről szóló hatósági igazolványt ad ki, melynek birtokában a Magyar Köztársaság területén tartózkodási helyet létesíthet.

Forrás: mfa.gov.hu

Utóbbi esetben magyar állandó lakcím nincs.

Nos nézzük, mit is kell akkor pontosan kitölteni népszámláláskor :

Először a LAKÁSKÉRDŐÍV kérdéseire válaszoljon, majd töltsön ki annyi SZEMÉLYI KÉRDŐÍVET, ahányan a lakásban laknak. Az adatokat az
előnyomtatott címen lévő lakásról és az ott élő személyekről adja meg.
SZEMÉLYI KÉRDŐÍVET kell kitölteni
! minden olyan magyar vagy külföldi állampolgárról, aki életvitelszerűen él a lakásban – akár bejelentkezve, akár bejelentkezés nélkül –, azaz
aki éjszakai pihenését általában, a hét nagyobb részében itt tölti, innen jár iskolába, dolgozni (akkor is, ha átmenetileg távol van,
pl. gyógykezelés, üdülés, rokonlátogatás miatt),
! azokról a személyekről, akiknek ezen a lakcímen van az állandó otthonuk, de
! kollégiumban, munkásszálláson, albérletben stb. laknak, és ide időszakonként (pl. hetente, kéthetente, havonta) visszatérnek,
! átmenetileg külföldön tartózkodnak, és a külföldön tartózkodás teljes időtartama várhatóan nem éri el a 12 hónapot.

 Ez alapján azon külföldön tartózkodókra kell kitölteni a SZEMÉLYI kérdőívet, akik várhatóan 12 hónapnál kevesebb ideig tartózkodnak külföldön. Ez eddig tiszta, aki ideiglenesen külföldön tartózkodik 12 hónapot meghaladóan, az nem tölti ki.

De lehet ugye nekem odahaza lakásom is, vagy épp a  szüleimnél  lehetek állandó lakcímen. Ebben az esetbena  lakáskérdőívet ki kell tölteni! A 16-os pontnál pedig beírni a  tartósan külföldön tartózkodók (tehát a  12 hónapot meghaladóan külföldön tartózkodók) számát.

A tartósan külföldön tartózkodók száma: (akiknek ezen a lakcímen van az állandó otthonuk, de külföldön
tartózkodnak, és a távollét teljes időtartama már elérte vagy várhatóan
eléri a 12 hónapot)

  Sajnos sehol nem írnak arról, hogy  mi van a külföldön letelepültekkel, azaz a véglegesen eltávozottakkal (lásd külföldi letelepedés) , viszont  a szóhasználat arra enged következtetni, hogy az ideiglenesen külföldön tartózkodó személyeket kell ide beírni , nem az elvándoroltakat (mivel ugye nekik már nincs állandó lakcímük odahaza).

Tehát:

-ha ideiglenesen külföldön élsz, de várhatóan kevesebb mint 12 hónapot, akkor személyi ÉS lakáskérdőívet is ki kell tölteni

-ha ideiglenesen külföldön élsz, és várhatóan több mint 12 hónapot : akkor a  lakáskérdőívet ki kell tölteni, a  személyi rész üresen marad. Lakáskérdőíven be kell írni , hányan vannak tarósan (12 hónapot meghaladóan ) külföldön.

-  ha külföldön letelepültél, mivel nincs állandó magyar lakcímed, nem kell egyiket sem kitölteni.

Azért érdemes a  kérdezőbiztosnál rákérdezni, de a neten fellelhető dokumentumok alapján így tűnik logikusnak. 

Minket egyébként már március végén itt "megszámoltak". Az interneten elérhető volt, illetve levélben is kérhető volt idegen (tehát nem angol) nyelvű tájékoztató,
természetesen magyar nyelven is.



Itt a származást, vallást  kérdezték , mennyire vagy jó egészségügyi állapotban, mennyire beszéled a nyelvet, a lakást bérled-e , stb.

5 komment

Címkék: népszámlálás külföldön tartózkodás

A bejegyzés trackback címe:

https://tildy.blog.hu/api/trackback/id/tr93276746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ejszakai bagoly 2011.10.04. 19:01:01

Jól értelmezem, hogy ha 3 hónapnál többet vagyok külföldön, de ezt nem jelentettem be, amikor eljöttem, akkor mind a kettőt ki kellene elvileg töltenem? Testvéremnek a kérdezőbiztos azt mondta, hogy nem kell semmit sem csinálni. A censust se akartam kitölteni, de ha jól rémlik, akkor írták benne, hogy ha nem tenném meg, akkor ejnye-bejnye lesz. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.10.04. 23:46:54

Elvileg köteles lennél bejelenteni a 3 hónapot meghaladó külföldön tartózkodást, függetlenül ettől.

Ha nem tetted meg, de több mint 1 évet szándékozol külföldön lenni, akkor a személyi kérdőívet nem kell kitölteni, csak a lakásról szólót, de ezt általában mondják is a kérdezőbiztosok... Tehát a népszámlálás elvileg független, hogy bejelentetted-e korábban a külföldre távozásod , ha 12 hónapot meghaladóan kinn élsz vagy szándékozol kinn lenni, akkor a személyi kérdőív rád nem vonatkozik. A lakáskérdőíven a 16os pontban kell beírni, hogy tartósan külföldön vagy

ejszakai bagoly 2011.11.01. 09:18:42

Hát a 3 hónapot már elég régen meghaladtam, de nem gondoltam, hogy ez fontos lett volna. Mindegy. A gond, hogy ezért nem megyek haza, hogy megtegyem, de eddig nem jött semmilyen levél vagy felszólítás. Bürokrácia...

tourline 2011.12.20. 06:37:22

@tildy:): 12 éve élek külföldön soha semmi ilyet nem töltöttem ki (mást sem).....Nem is igen fogok. Nem is szavazok, mert nem érzem hogy jogom lenne kintről dönteni az ottmaradtak sorsáról. Gondolom aki nem tervez maradni annak jó ha vannak ilyen papirok.az itteni magyar konzulátust kerülöm, csak és kizárólag a legeslegszükségesebb esetben megyek be (12 év alatt 2x) Mindkét alkalommal kis híján kiirtottam őket, olyan flegma ,lekezelő amolyan igazi magyar gyökérügyintéző módon álltak a dolgaimhoz.(kis darabka magyarország van ott, ha meg akarod erősíteni az elhatározást hogy a büdös életbe nem mégy vissza, csak be kell oda menni...)
Csak nehogy egyszer rátok verjenek valami baszott nagy adót ha egyszer hazatelepedtek......mert kitöltögettek mindenféle papírokat mert hogy milyen sokat kerestetek és jól éltetek...:D
Valami hazaárulási adó:)).....Ezektől kitelik.....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.01.03. 15:30:54

Valamikor 2009-ben hoztak be, hogy pl. koteles vagy lejelenteni otthon a kulfoldi tarsadalombiztositasod. Egyebkent ja, toluk kitelik.
süti beállítások módosítása