Egy picit a blogról

2009 novemberében párommal úgy döntöttünk, felkötjük a nyúlcipőt , és irány nyugat, egészen pontosan az Egyesült Királyság. PHP fejlesztőként dolgoztam odahaza , itt az ismeretlen várt és a bizonytalanság. Szerencsére sikerült a szakmámban elhelyezkednem. Nem volt egyszerű az indulás, de írásaimmal talán tudok segíteni az utánunk jövőknek.

LIKE!


  

Névjegy

Tóth Ildikó

tildy.jpg
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit." :)

Utolsó kommentek

Szakmai blogom

Nincs megjeleníthető elem

Back to the UK blog

Nincs megjeleníthető elem

Britain's got talent?

2013.06.08. 22:54 tildy[UK]

Ma este az Attraction árnyszínház megnyerte a Britain's got talentet. De mit is nyert valójában?

Külföldiént sosem egyszerű sikereket elérni egy idegen országban, idegen pályán kell megmérközni, más emberek, más kultúra. Az Attraction csapat sikere a brit műsorban több kérdést is felvet.

Forras: enterainmentwise

Ők ugyanis az elsők a műsor történetében, akik külföldiként tudtak nyerni. 

Mikor először láttam az elődöntőt, több "nem hazai", azaz nem brit résztvevő is próbálkozott, ki több ki kevesebb sikerrel. Szűcs Zoltán és csapata is egy volt a sok közül, emlékszem, mikor Simon Cowell megkérdezte honnét is vannak és kiderült, hogy magyarok, amolyan "mi a fenét akarnak ezek itt" stílusban el is eresztett  egy szájhúzást. 

A műsor közben is mutatták az ítészek arcát, a szájhúzásból nagyon hamar szájtátás lett. 

Azóta Simon többször is kifejtette, hogy mennyire hihetetlen amit ez a  csapat véghezvisz, bárhonnét is jöttek. Erről jut eszembe, származásuk többször is felmerült a műsor során és az interneten is. Többek is támadták a csapatot, hogy idejönnek, meg talán tanuljanak meg olvasni, ez a  műsor nem Európáról szól, ez az Egyesült Királyságról, és az itteni tehetségekről szól.

Viszont a másik oldalon ott van az is, hogy idejöttek, és egy szívszorító előadásban részesítették a közönséget. A közönség pedig imádja őket. Akiket otthon nem értékeltek, kiszórtak az elődöntőn a Csillag születikben, akik ott a  zsűri szerint nem voltak elég jók. Itt a legjobb tizenegybe kerülve megnyerték végül a döntőt.

De ha nem sikerült volna, akkor is elérték a céljukat. Zoltán az első műsorban arról beszélt, azért jöttek, hogy megismerjék őket. Nos, azt hiszem ez sikerült. Mindemellett 250 ezer font is üti a  markukat, nem mellesleg II. Erzsébet előtt is felléphetnek. 

Bár több újság is írja, Simonnak más tervei is vannak a csapattal. A Cirque du Soleil riválisának szánja őket. Pénzt lát bennük? Végülis showbusiness arról is szól. 

Számomra viszont az emberi oldala érdekes az előadásnak. Hagyjuk azt, hogy hatásvadász, kár tagadni, tényleg az, de úgy tűnik, működik. Nagyon érdekes volt látni, hogy született britek intik rendre azokat  a kirekesztő, lehurrogó embereket, akik panaszkodnak, mégis mi a  manót keresnek ezek az emberek itt? Mit számít, ha csodálatos amit adnak? Mit számít honnét jöttek, ha tényleg jók és sokat adnak ennek az országnak? A sokat szidott multikulti és liberális szemlélet most mégis a magyar csapatot röpítette a csúcsra. 

Hiszem és tudom, hogy nem véletlen, hogy pont itt sikerült nekik. Ez az orszég inspiráló, ha tehetség vagy, ha jó vagy felkarol. Nem az elsők, és nem is az utolsók a magyar történelemben, akik külföldön váltak sikeressé.

Csak pár komment a  mai Britain's got talent facebook falról:

"Nem érdekel honnét jöttek, tőlem jöhettek akár a Marsról is, fantasztikusak"

Jack Caroll(2. helyezett) is írta róluk, hogy mennyire jók voltak.

És végül jobb nem is fordítani :  "They are the winners. They arent from britian but thats what being british is, every community in the world accepting each other and being one amazing community. Take that EDL!!!! Woooooooo ATTRACTION!!!!!" 

18 komment

Címkék: bgt

A bejegyzés trackback címe:

https://tildy.blog.hu/api/trackback/id/tr155351542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

christvhu 2013.06.09. 00:36:44

Grat. nekik. Neked pedig kösz, korrekt gyorselemzés.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.09. 01:34:43

@christvhu: Az o sikeruk, buszkek lehetnek magukra, elertek amit akartak. :)
Egyebkent koszonom.

DieNanny CH 2013.06.09. 09:01:45

Jó, írás, köszi. Erre mondják, hogy senki sem lehet prféta a saját hazájában...

rezsoatya (törölt) 2013.06.09. 10:16:37

aranyos, ahogy az angolok birkoznak a magyar nevekkel... :-)
Szucs Zoltan nevet sem sikerult rendesen leirni:

www.shropshirestar.com/news/uk-news/2013/06/08/hungarian-dance-troupe-wins-bgt/

(az enyemmel is birkoznak rendesen! :-) )

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.09. 11:35:30

@rezsoatya: Nem igazan. A mienkkel is gondban vannak, az enyem megy nekik, de a paromet kimondva rendszeresen megeroszakoljak.

2013.06.09. 12:16:49

@rezsoatya:

Ahogy mi birkozunk az angol kiejtessel, mondatszerkezettel es a furcsa "th" hanggal.

Ugyanannak az eremnek a ket oldala.

rezsoatya (törölt) 2013.06.09. 12:20:45

Ok, csak en egy angol nevet, legyen az helyseg-, vagy csaladnev inkabb haromszor megnezek, mielott leirom. A kiejtest nem is varom el, annyit irtam csak, hogy aranyos... kornyezetemben a nevem angol megfelelojet hasznalom.

Haloperidol 2013.06.09. 13:14:09

Sok véleménybe belefutottam, hogy "bezzeg Mo-n nem nyertek, de itt felismerték a tehetségüket..." és hogy ez mennyire jellemző a magyarokra.

Anélkül, hogy a "jellemző"-séget vitatnám, érdemes megnézni a 2007-es csillag születik-es produkciót:

www.youtube.com/watch?v=QZdF2jH_CgM

és összehasonlítani a mostani BGT-s produkciókkal. Szerintem teljesen nyílvánvaló az, hogy az együttes hatalmas fejlődésen ment keresztül az 5 év alatt. A 2007-es magyarországi bemutató jó volt, színvonalas volt, de a nyomába sem ér annak, amit itt produkáltak.

Az Attraction fejlődése mögött szerintem rengeteg munka van, és nagyon is megérdemelten nyerték a BGT-t. De szerintem nem véletlen, hogy a csillag születikből kiestek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.09. 13:19:11

@Haloperidol: bar ertem mirol irsz, nem feltetlen ertek egyet. Inkabb erdemes osszevetni a 2007-es csillag szuletik tobbi fellepojevel, azokhoz kepest az az eloadas milyen szinten volt.

Termeszetesen rengeteget fejlodtek, de az is tagadhatatlan, hogy sokszor erdemes mar idejekoran felkarolni azokat, akik egy kicsit is tehetsegesek. Szerintem ok mar akkor is azok voltak, meg ha a mostani bemutato sokkal sokkal jobb is. ( joval tobb munka es tapasztalat is van benne)

Sajnos egyebkent tenyleg jellemzo, hogy otthon nem jon be valami, kulfoldre kell menni, hogy az ember elismert legyen. Akar fizikusokrol , matematikusokrol, szineszekrol legyen szo.

BTBTBT 2013.06.09. 16:56:16

Egyáltalán nem érdekes, hanem - sajnos - megszokott az ilyen kommentek tömkelege. Többnyire a mélybritek írogatják. :)
Valahol egyébként érthető, hogy miért nevezhetnek nem angolok is egy UK versenyre, de ha azt nézed, hogy az America's Got Talent-be angolok is felléphetnek, akkor kár fanzalogniuk a szigetországiaknak.

Egyébként ez nagyon szimpátia-előadás volt az Attraction-től a kizárólag angol elemek miatt. A múltheti volt tőlük a legjobb, de azért az, hogy nyertek, ismét azt mutatja, hogy Mo.-on mennyire nincsenek lehetőségek.

Meglepett Cowell döntése, hiszen az énekesekben sokkal több pénz van, és általában azok nyernek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.09. 23:31:50

@Barátusz: nekem erdekes, ugyanis nem ehhez vagyok szokva. Akikkel talalkozom, muveltebb, professional reteg, ahol fel sem merul az, hogy mi, kulfoldiek mit keresunk itt.

BTBTBT 2013.06.09. 23:48:57

@tildy:):
Nem úgy értettem, hogy neked nem lehet érdekes.
A műveltebb angol rétegnek tapasztalatom szerint sincs különösebb baja az műveltebb külföldiekkel - a tirpákok esetében igen. Sajnos.
Kedvencem, amikor egy segélyen tengődő, nem itt született feka próbálja osztani az észt. :)

rezsoatya (törölt) 2013.06.10. 06:55:34

@tildy:): megerosithetem, ugyanezt tapasztalom en is. De lehet, hogy ilyen "korben" elunk, mozgunk. Egyszer valaki megjegyezte nekem, hogy azert szereti a magyarokat, mert muveltek (mit szolna, ha egy ket "jo magyaros" hozzaszolast leforditanek neki? :-))) )

rezsoatya (törölt) 2013.06.10. 09:35:25

Azt hiszem, az Attraction vezetoje jobb, ha nevet valtoztat... :D

A ma reggeli musorban (itv, UK), veluk volt riport es ugy latszik, ez mar igy marad, a szalagcimben ismet Scusz Zoltant irtak... :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.06.10. 21:51:47

@rezsoatya: nem egyszeru. Bar ma azt irtak, visszamennek Magyarorszagra, lehet ez sokaknak a bogyeben lesz majd itt. Fene tudja.

rezsoatya (törölt) 2013.06.10. 21:59:39

@tildy:): ezt olvastam en is. Hat, ettol feltem oket, egy darabig biztos el is lesznek a nyeremenybol beinditando tanciskolaval (igy tudom), de sajnos nem josolok hosszutavot nekik Mo-on. Mondom sajnos, bar ne legyen igazam! Azt hiszem, eleg vilagos lecke volt az ottani es az itteni tehetsegkutato kozotti kulonbseg... de, felnott emberek...

RedCar 2013.06.17. 12:52:46

Ez a mufaj nem objektiv dolog. A csillag szuletik zsurije nem latott bennuk fantaziat, a BGT zsurije igen. Orulok a gyozelmuknek, de nekem tul hatasvadasz, csopogos az egesz. Amugy a HP konyveket is visszautasitotta tobb kiado, meg a Csillagok Haboruja Han Solo-janak szerepet is sorra lemondtak a szineszek. Ilyen ez a szubjektivitas :)
süti beállítások módosítása