Egy picit a blogról

2009 novemberében párommal úgy döntöttünk, felkötjük a nyúlcipőt , és irány nyugat, egészen pontosan az Egyesült Királyság. PHP fejlesztőként dolgoztam odahaza , itt az ismeretlen várt és a bizonytalanság. Szerencsére sikerült a szakmámban elhelyezkednem. Nem volt egyszerű az indulás, de írásaimmal talán tudok segíteni az utánunk jövőknek.

LIKE!


  

Névjegy

Tóth Ildikó

tildy.jpg
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit." :)

Utolsó kommentek

Szakmai blogom

Nincs megjeleníthető elem

Back to the UK blog

Nincs megjeleníthető elem

Paypass, mint oyster?

2012.12.17. 08:30 tildy[UK]

Ezen a héten egy email várt a postaládámban a TFL-től. Amellett, hogy rendszeresen tájékoztatnak a hétvégi karbantartásokról és leállásokról, írnak újításokról, egyéb érdekességekről is.

Már az olimpiai idejére el akartak készülni vele, de végül kis csúszással, december 13-tól vezették be mintegy 8500 londoni buszon a bankkártyás "érintésmentes" fizetést. Ha olyan debit vagy credit kártyával rendelkezünk, amelyen rajta van az ezt jelző ikon, egyszerűen ugyanúgy tudjuk használni a kártyát, mintha az oysterrel tennénk mindezt. A mozdulat ugyanaz marad, csak éppen bankkártya kerül elő a zsebből.

A rendszer alapját képező 3G-s mobilkapcsolatot, és az oyster-kártyákból épített ismételt érintést imitáló kereket tavaly tesztelték végighaladva az összes buszjárat útvonalán.

Jelenleg még csak buszokon elérhető, valamint a napi korlátot sem kezeli, így egyelőre korlátozott hasznosságú az újítás. Azokban az esetekben jön jól, ha rendszeresen töltögetjük különböző összegekkel az oysterünket, és nem napi, heti vagy havijeggyel utazunk.

Jövő év végére a tervek szerint a már említett bérletvariácók is elérhetőek lesznek, a rendszer figyelembe veszi a napi korlátokat is. A rendszer bevezetésével valószínűleg előbb-utóbb megszűnik a járatokon történő jegyvásárlás lehetősége is. Szintén jövőre építik ki a megfelelő rendszert a DLR-nél és a metróknál is.  

Elképzelni is durva, hogy napi mintegy 35 ezer utas nem tud elutazni az általa kívánt busszal, csak mert nincs elég pénz az oysterén. Ilyenkor vagy készpénzben fizet egy magasabb árat a sofőrnél, már amelyik járaton lehet, vagy leszáll és megy tölteni.

A rendszer bevezetésének költsége 5 millió font a buszok esetében, illetve 74 millió a metróknál. Forintosítva 1.75 milliárd, illetve kb. 25 milliárd. 

Sajnos a BBC továbbra sem teszi külföldön elérhetővé a videóit, de az utasok nagy része örül a változtatásnak és tervezi is használni. Természetesen akad olyan is, aki nem bízik az új megoldásban.

A végére már csak egy kérdésem maradt : Magyarországon végre mikor lesz elérhető az oysterhez hasonló, kényelmes, megbízható rendszer? A papír alapú megoldások ideje lejárt, a jegykezelés és ellenőrzés lassúságáról-pontatlanságáról nem is beszélve.

Forrás: bbc, tfl website

68 komment

Címkék: közlekedés london bankkártya paypass oyster tfl contactless

A bejegyzés trackback címe:

https://tildy.blog.hu/api/trackback/id/tr384968293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.17. 16:36:23

@dr. Kóser Malac: nem.
Nem mindegy, mert hazautazom es rogton ezzel szembesulok. Nem hinnem, hogy csak nekem problema az ellenorsorfalas / jegyes rendszer.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.12.17. 16:41:00

@tildy:): "eJegyes" megvalósíthatósági tanulmányokra már jó sok pénzt elköltött a BKV és még jó sokat el is fog. Sok ám a csókos, akiknek kell a lóvé! :)
(Ha én angilából utaznék haza, akkor annyira tele lennék pénzel, hogy nem is gondolnék a tömegközlekedésre, nemhogy szembesüljek vele...) :P

v2peti 2012.12.17. 16:52:55

@dr. Kóser Malac: Inkább állnál a dugókban!
Nem pénz, hanem hozzáállás kérdése ez!

mens sana 2012.12.17. 17:18:56

Jól láttam, pár hónapja volt valami cikk a faily mail-en, hogy valami kiscsajnak nem volt pénze a buszra éjszaka, letessékelte a buszsofőr, és megerőszakolták/megölték? Szép új világ...

deputy sheriff 2012.12.17. 17:22:48

@dr. Kóser Malac: Igen, mert minden kulfoldon dolgozo magyar duskal a loveban, es mikor hazamegy varja az 50 malaj kurva es a limor a repteren.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.17. 17:28:59

@dr. Kóser Malac: nekem csak IC-re futja, oda meg el kell jutni valahogy.

@deputy sheriff: korabban irtam mar egyik bejegyzesben, hogy nem vagyok az a nagy labon elo tipus. Na jo, fizikai ertelemben talan, de atvitt ertelemben nagyon nem.

@mens sana:
nem hallottam rola, de elofordulhat. Itt egy biztos: sokkal nehezebb bliccelni mint otthon. Elsoajtos felszallas van, egy 8 millios varosban :) Mukodik!

deputy sheriff 2012.12.17. 17:32:59

@tildy:): Es ezert volt a posztom ironikus. :P Egyebkent meg nekem nem kell bizonygatnod se a fizikai, se az elvi standardjaidat, ismerjuk egymast szemelyesen is :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.17. 17:34:32

@deputy sheriff: akkor azt mar nem is mondom, hogy malaj lanyokra sem vagyom:) Upsz.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.12.17. 17:57:28

"Magyarországon végre mikor lesz elérhető az oysterhez hasonló, kényelmes, megbízható rendszer?"
Mondjuk anglia 20 évvel jár elöttünk (óvatos becslések szerint),valamint kicsit gazdagabb ország. Hogy a demagóg kérdésedre válaszoljak, térjünk vissza rá húsz év múlva... :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.17. 18:33:53

@dr. Kóser Malac: az lehet, de pl a "dajcstomi" fele kapuk ott allnak valahol valamelyik raktarban.

phaszfej 2012.12.17. 18:51:36

Szerencsére budapesten egyetlen megállóban sincs kiírva, hogy csak jeggyel vagy bérlettel lehet felszállni. Erre még egy ellenőr sem tudott mit mondani. Értetlenül kell visszakérdezni, hogy milyen jegy, milyen bérlet?

A Tyne folyó déli partja 2012.12.17. 19:09:16

@dr. Kóser Malac: mondjuk, egy csomó dologban meglepődnél, hogy mennyire a középkorban élnek itt, de nem ezt akartam mondani.
hanem, hogy mielőtt azt kérdeznénk, hogy Magyarországon mikor lesz ilyen, előbb tán tegyük fel a kérdést, hogy na és Anglia többi részén mikor lesz ilyen. ugyanis, a Tildyre az jellemző, hogy nem lát tovább az orránál (értsd, Londonon kívülre), és azt hiszi, hogy ami ott van, az érvényes egész Angliára. pedig baromira nem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.17. 19:23:16

@A Tyne folyó déli partja: ne haragudj de pl. kapus beleptetes /kileptetes, jegyellenorzes videken is van.

Egyebkent nem hiszem azt, mindig, amikor irok valamirol, hozzateszem, hogy a fovarosban. Tenyleg , van az orszagban valahol meg tube?

De ha mar igy rakerdeztel, tobb cikk is irta, hogy ettol teszik fuggove a videki bevezetest. Ha itt bevalik, videki , helyi jaratos buszokon is elerheto lesz. Ha hazaerek , mutatom a linket.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.17. 19:40:46

Néhány érdekes magyar vonatkozású kiegészítés:
- a BKV-nak 10 éve eJegy-tanulmányt író ember a MasterCard-nál dolgozik, a PayPass a szakterülete
- Londonban van egy magyar menedzser a TfL-nél, ő korábban banknál dolgozott

Egyébként pontosan hogyan működik? Bármelyik bankkártya jó vagy csak bizonyos bankoké?
Ha jól tudom, akkor nagyjából egy éve kezdték tesztelni a rendszert, de túl lassú volt, ezért nem engedték az olimpia ideje alatt bevezetni.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.12.17. 19:46:46

A forintra átszámítás szvsz nem sikerült, tízszer akkora összegek ezek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.17. 20:26:24

@Kuviklacz: teljesen jogos, javítva.

@Távmunkás: American express, Visa , Mastercard és Maestro kártyákról tudok. A videóban is látható "contactless" jelzésnek kell rajta lenni.

Rocko- 2012.12.17. 20:30:42

"Magyarországon végre mikor lesz elérhető az oysterhez hasonló, kényelmes, megbízható rendszer?"
amikor euroval fizethetjük a bérletet a 4-es metron.

MostmarAztanEleg 2012.12.17. 21:06:13

Szerintem ezek a különbségek:
- a BKV megbízhatóbb (igen-igen)
- sokkal olcsóbb (annak idején havi 185 és 280 GBP között volt a havi bérletem - vonattal). Tehát az angolok busásan megfizettetik veled a technológiát - itthon egyenlőre az nem fér bele
- Londonban a busz szinte használhatatlanul lassú - az használja akinek nincsen pénze vagy baromi sok ideje van

Végül: Én összesen 8 évet húztam le kint amire rájöttem, hogy a boldogsághoz nem pénz kell hanem egy-két korsó sör és haverok, rokonok, hasonló gyökerű emberek. Ebben magyarország utolérhetetlen. A papír jegy meg már-már túristalátványosság Hehe

Spacecake 2012.12.17. 21:25:15

'Magyarországon végre mikor lesz elérhető az oysterhez hasonló, kényelmes, megbízható rendszer?'

majd ha ide adózol kiscsillag,lehet pampogni,addig meg kuss.de inkább ne is gyere haza.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.17. 21:27:51

@MostmarAztanEleg: 135 fontot fizetek havonta a bérletre.

Busznál függ a viszonylat is. Valóban sok megállója van, de annak idején a Haringay Green Lane Station - Old Street út kb 30 perc volt busszal, az átszállások miat sokkal több lett volna. Az árról nem is beszélve. Ott busszal jártam.

Hoxton-London Bridge busszal 20-25 perc, Overgrounddal, metróval szintén ennyi, csak a bérlet épp a duplájába kerül.

Tehát tudni kell, mikor és hol érdemes használni.

A mondandód végéhez: ha a barátok , haverok is kinn vannak, egyszerűbb.:)

A végén lévő trollkodasra meg: 12 évet oda adóztam. Úgyhogy lehet visszavenni az arcból. Köszönöm:)

MostmarAztanEleg 2012.12.17. 21:33:48

Hehe Nem is magyar lennél ha nem írod az utolsó mondatot :) 12 év alatt sem ragadt rád a mentalitásból.... vicces

deputy sheriff 2012.12.17. 21:48:02

@Spacecake: Neked meg ki hugyalt bele a kavedba reggel?

Isaac Neuton 2012.12.17. 21:52:07

@MostmarAztanEleg: "12 év alatt sem ragadt rád a mentalitásból.... vicces "

Ez dicséret. Gondolom nem annak szántad...

Isaac Neuton 2012.12.17. 22:14:35

@tildy:): Szerintem se menj haza. Nem vagy ilyen tuskók közé, mint @Spacecake:

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.17. 22:18:44

@MostmarAztanEleg: 3 éve élek itt.:)

@Távmunkás: utánanéztem. Habár az oyster RFID-t használ, jelen esetben NFC-s kártyákról van szó. Sajnos a mobilokban lévő NFC-t nem fogadja el a rendszer, legalábbis így tudom.

@A Tyne folyó déli partja: www.bbc.co.uk/news/technology-20694027 nem tudom, pontosan az oyster jellegű kártyára értetted-e vagy az új rendszerre, oyster jellegű elég sok helyen elérhető UK-ben.

"The Oyster card touch-and-go system was first introduced in London in 2003 to help speed up passage through Tube gates and bus doors.

Dozens of other towns and cities in the UK have since introduced similar systems. "

FilcTroll 2012.12.17. 22:27:26

Nem szeretem az ilyen rendszereket, két okból: az adatgyűjtés és a hozzáférés korlátozásának lehetősége miatt. Nem bízom a hatalomban, egy ilyen rendszer nagyon csábító nekik.És minden metróállomásonn ott a kamera, látható is, ki fizetett a kártyával. Arcfelismerő szoftverrel (az kell a terror ellen), mindig tudható, hol voltál, mikor ès kivel.

Én sem szeretem a rettentő kalauzokat, de a kártyánál sztem jobb rendszer.

MostmarAztanEleg 2012.12.17. 22:37:27

@tildy:): Na akkor ennyit a trollkodásomról. Én meg Senior .NET Developer és Database Analyst voltam Readingben, Berkshire-ben, Buckinghamshireben, Maindenhead mellett és Nyugat- valamint Észak Londonban. Ebben a szakmában mindent összevetve itthon jobban lehet élni. Olyan vehemenciával írtad a 12 év adózást, hogy már azt hittem, hogy sok tapasztalatod is van :p De nehogy megkövezzetek. Angol tanulásra, "élet" tanulásra tökéletes Anglia csak nem szabad túlzásba vinni. Aki meg nem jut ki az ne sajnálja mert ott is csak szürke hétköznapok vannak megfizethetetlenül drága szórakozással.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.17. 22:42:08

@MostmarAztanEleg: a trollkodasos, meg a 12 eves hazaadozast nem neked irtam , hanem spacecakenek, csak nem mukodott a valasz gomb. Elnezest ha felreertheto volt. Nem neked irtam.

FF 2012.12.17. 22:48:55

Tildy: Az Oyster szép és jó, de csak ott életképes, ahol nem-használata esetén a sofőr erélyes fellépése és a _mellette_ (akár csak rosszalló nézéssel) fellépő utasok nyomása elég ahhoz, hogy a bliccelő ne blicceljen. Fejben kell ide eljutni, nem technikában. Addig marad az ellenőrsorfal.

Csabi. 2012.12.17. 22:49:32

amíg életveszélyes, naponta repedező síneken visznek, addig teljesen mindegy, milyen módszerrel kell bérletet vásárolni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.17. 23:16:39

@FF: Van papír alapú érintős is, pl. Lisszabonban. Egyébként maximálisan egyetértek.

@Csabi.: erre sem tudok mást mondani, teljesen igazad van. Az otthoni metró egyébként tágas és ha magas vagy is elférsz, kevesebb jelzőhiba van, kevesebb leállás. Ahogy MostmarAztanEleg is írta, a magyar metró - még a sínek rossz állapotának ellenére is - megbízhatóbb.

A fenti technológia bevezetése pedig pénz, sok pénz.

Van, amihez viszont csak kis ésszerűsítés kell, még pénz sem, ilyen pl. hogy hol állnak az ellenőrök.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.17. 23:53:06

@tildy:): hehe kifejezetten elvezem, hogy vegre neked is beszolnak, hogy ne ugass kulfoldrol:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.17. 23:55:19

esd tenyleg, ne ugass kulfoldrol, bazdmeg a londoni buszodat, meg a kormanyt se tudjak jo helyre tenni es tele van pakival meg ilyenek
otthon vegezted az egyetemet/ valszinu csak foiskola renezesre/ tessek hazamenni, nem angliabol pofazni
nahat

Darth Revan 2012.12.18. 01:49:36

Nem bizom ebben a contactless dologban. Tudom, hogy van egy limit (nalunk irorszagban azt hiszem 15 eur), de en akkor sem bizom benne. Tovabbra is az Oyster cardot fogom hasznalni, ha Londonban jarok.

fourgee 2012.12.18. 02:35:21

És a brit contactless VISA debit kártya mikor fog működni Magyarországon? Mindegyik terminál azt írja ki rá hogy érvénytelen kártya, a chipet használva meg működik. A magyarországi bolti eladók meg helyi uralkodót játszva megpróbálnak megölni a tekintetükke, mert ragaszkodom ahhoz, hogy márpedig érvényes a kártyám, csak a termináljuk szar :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.18. 02:40:17

@Darth Revan: az oyster nem szunik meg.:)
@fourgee: meltik bank? Csak mert a Lloyds pl. nekem nem adott.:S

fourgee 2012.12.18. 02:42:14

@FilcTroll: "És minden metróállomásonn ott a kamera, látható is, ki fizetett a kártyával. Arcfelismerő szoftverrel (az kell a terror ellen), mindig tudható, hol voltál, mikor ès kivel."

És mi történik akkor, ha valakik valahol tudják hogy X napon Y ismerőssel Z helyen voltam, és W bankkártyámmal fizettem az utazásért? Kevesebb lesz a fizetésem? Bűncselekményt követek el vele?

fourgee 2012.12.18. 02:45:33

@tildy:): Barclays (te jó ég, most már a fél internet tudni fogja rólam ezt is). Sima kártyát adtak, aztán bementem az egyik fiókba hogy nekem contactless kell. 2 nap múlva meg is érkezett :)

eibmurb 2012.12.18. 05:32:44

Emberek a cikk a London közlekedésnek egyik új fizetési módjáról szól. Ne keverjétek már bele Ádámot és Évát. Ebből a fröcsögő mentalitáshalmazból - is - menekülnek innen sokan, amit most visszaolvastam a kommentekben.
Én szégyenlem magam.

Andie 2012.12.18. 08:15:24

Háhá, címlap? :) Gratula!
Szép a körmöd is :)

Amúgy meg én már régóta hangoztatom: ki kell váltani ezt a sok hüje kártyát, igazolványt, papírt, jegyet, stb 1 db bőr alá ültetett csippel, azt annyi.
A fél pénztárcám ilyen szarokkal van tele: tb kártya, adó kártya, hitelkártya, bankkártya, smartkártya, okoskártya, bérlet, buszjegy, benzinkártya, és még sorolhatnám.
1-et kéne lépni, 1 nagyot, aztán kész.

Mad Mind 2012.12.18. 08:56:48

@tildy:):
Ha nem negyedóránként járnának a buszok, Budapesten is működne, de a járatok hosszú követési ideje miatt kialakult tömeg, nem tudna egy ajtón felszállni.

Mad Mind 2012.12.18. 09:12:21

@fourgee:
Semmi, csak lesz egy szép lista az általános szokásaidról, és ha egyik nap másképp viselkedsz, a rendszer majd felhívja/felhívhatja a rendőrség figyelmét rád. A megfigyelő rendszer hasznos, de egyben vissza is lehet vele élni.

BoomB 2012.12.18. 09:21:32

Hollandiában már legalább két éve elérhető, buszon, villamoson, és minden vonaton, ugyanazzal a kártyával, ugyanazzal a feltöltéssel.
Kedvezményeket is ehhez lehet venni.

Ha elfelejtesz valahol "kicsekkolni", egy telefonnal megoldható, és ha az utazási történet alapján racionális amit írsz, simán visszautalják a különbözetet.

Szerintem sokkal kényelmesebb - bárhova utazom az országban, érvényes, sehol nem kell jegypénztárt keresni, adott közlekedési vállalat árait nézni stb.

Rocko- 2012.12.18. 09:48:57

@hagyma: ne ugass külföldről. :-)

dr. saint555 2012.12.18. 09:55:46

@Spacecake: Én talán nem fogalmaztam volna ennyire sarkosan, de a lényegben egyetértünk. Nálad a pont. Lehet kinn élve kívánságműsort tartani, de nem kellene. Sajnos a mai politikusok sem bírják felfogni, hogy hogyan lehetne ebben az országban nagyot spórolni a kiadásokon. Ki hova adózik, olyan árszintű állami szolgáltatást adni neki, amikor hazaesik. Pl. Angliában élsz? 2000 Ft.-os BKV jegy. Ez ennyire egyszerű. Egészségügyi szolgáltatásoknál meg főleg. A sok megélhetési magyart nem igazán szeretném az én adómból gyógyíttatni. Ha ezért bunkó vagyok, akkor legyen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.18. 10:07:28

@dr. saint555: nem vagy bunko, ellenben odahaza a kulfoldon dolgozok csak surgossegi ellatasra jogosultak.

Egyebkent csak szolok, a buszjegy a kartyaval itt 400 ft koruli aron van.

" Lehet kinn élve kívánságműsort tartani, de nem kellene." : ez nem kivansagmusorrol szol, hanem arrol, hogy az emebr azt latja, sok esetben mind burokracia, mint utazas teren az embernek meg direkt keresztbetesznek. Nem irom le megint , aki tudja, ismeri a velemeny a koki 200-as busz leszallito - metrobejarat-rol. Az ellenorok athelyezese 50 meterrel nem penzkerdes.

Nem az a lenyeg, ki honnan van, hanem a jobbito szandek.

Mellesleg Szolnokon a kartyas-csippantos rendszer mar letezik.

strucc007 2012.12.18. 10:28:35

Magyarorszagon?! Ezt ugye koltoi kerdesnek gondoltad, ugye? meg berleteket sem lehet automatabol vasarolni, legalabbis Bp-n, ami megjegyzem eleg szegyen, mert allitolag vilagvarosrol van szo (legalabbis ezt gondoljak a bpiek), idoalapu jegyek sincsenek, nem is varhato elorelepes a kovetkezo 100 evben...

All in 2012.12.18. 10:50:29

Szerintem féljen az, akinek van mitől félnie.

FilcTroll 2012.12.18. 10:50:56

@fourgee: Persze, hogy nem. De utálom, ha megfigyelhetnek.

pipi_NL 2012.12.18. 11:14:59

Na imadom ezeket a megmondo kommenteket. Hogy ne pofazz, meg hogy Anglia nem is a kanaan, meg hogy nincs jobb mint a Klauzal teri borozonal es X ev tapasztalat alapjan mondhatom, hogy teljesen hulyen eled az eleted...

Na pontosan ez az, ami 100% MAGYAR MENTALITAS, es ez kivetel nelkul igaz mindenkire (sajnos ram is). Hajlamosak vagyunk azt kepzelni, hogy a sajat eletunk, vagy - ha nem tudjuk megvalositani - egy altalunk elkepzelt elet a legfrankobb. Eszunkbe sem jut, hogy masoknak esetleg mas ertekeik vannak. Pl. talan Tildy jobban szeret Angliaban elni, mint a Klauzal teri borozoban a haverokkal 100 forintos froccsot inni, nem?

Gondolkozzunk mar! Frocsoges helyett...

kamubunti 2012.12.18. 11:41:38

A de hát ott sokkal drágább a bérlet mint a BKV-nál féle tétel se semmi. Egyrészt ott valszeg a fizetések is magasabbak, ezért inkább azt kérdezném, ott is a az átlagfizu 10%-a egy havibérlet? Na ugye. Meg ugye a hálózat is mintha nagyobb lenne, és a színvonal is kicsit magasabb, pl. ott nincs életveszélyes szétesőfélben lévő metró (mint nálunk a 3-as) meg lerobbanó 20-30 éves buszok, 40+ éves metrók és trolik, amiket csak a festék tart össze.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.18. 11:53:12

@pipi_NL: :) azt sem tudom , hol vna a Klauzal ter:-)

Azt viszont tudom, valtoztatas csak osszeogassal lehet. A panaszkodas is hasznos, ha jol hasznalja az ember. Ha alternativat kinal, ha segit valamifele osszefogast.
Lehet naivnak tartani, de hiszek abban, hogy ha pozitivan all az ember masokhoz, akkor azt visszakapja valamilyen modon.

Vannak dolgok, amik jobban latszanak kinntrol, vannak dolgok, amik benne elve fel sem tunnek.

Ki ne ismerne olyat a kornyezeteben, aki pl. benne marad/maradt olyan parkapcsolatban, amiben nem kene? PEdig masok szoltak neki?

Ido, ido, ido.

Mindenesetre vannak szep/mukodo dolgok otthon, hajlamosak vagyunk neha nem ertekelni.

( Kovezzetek meg, de en spec meg az orosz metrokocsikat is szeretem, egyszeru oknal fogva: van benne hely).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.18. 11:55:34

@kamubunti: ez nem teljesen igaz, rendszeresen van jelzohiba, ha 3 centi ho esik, vagy csak nulla fok van, akkor biztos, hogy keses lesz.

Az itteni minimalberhez viszonyitva a havi 1-3 zonas metroberlet aranyaban kb ugyanannyi mint otthon.
840 font -> 134 fontos berlet.

yoorochi (törölt) 2012.12.18. 12:37:02

Éltem Londonban két évet és máshol is egy picit, de nem vagyok hasra esve a londoni tömegközlekedéstől, meg úgy általában a forgalomszervezéstől.

Nem azon múlik, hogy jól működik-e a tömegközlekedés, forgalomszervezés, hogy milyen kártyával, vagy esetleg papírjeggyel utazunk. A forgalomszervezésen, járművek állapotán, emberek mentalitásán áll vagy bukik.

A legjobb példákat Ázsiában láttam. Olcsó, gyors, kényelmes, színvonalas. Mondjuk ott is éppen azért, mert olyan az emberek mentalitása, hogy szabálykövetőek, nem mint Londonban a sok szemét, világ söpredéke, helyi ingyenélő angol munkakerülők és bevándorlók meg Budapesten a sutyerák magyarok és erőszakos cigány bliccelők.

tede 2012.12.18. 15:32:56

Én amúgy támogatnám, hogy minél kevesebb kártyát és azonosítót kelljen magunkkal cipelni. Persze a veszély és kockázat is nagyobb, ha ellopják a kártyádat, akkor ingyen utazik a tolvaj?

Nem nagyon szeretem ezt a teljes azonosítás nélküli megoldásokat, legalább egy ujjlenyomat vagy pin vagy valami kéne.

fourgee 2012.12.18. 23:22:55

@Mad Mind: Az utóbbi időben rengeteg dobozos Coca-Colát ittam, viszont a mai napon elkezdtem szénsavmentes ásványvizet és teát inni, valamint egy időre felfüggesztettem a húsfogyasztást, ilyen kamuvegetáriánus lettem. Most akkor ebből a rendőrség mit tudna leszűrni? :)

fourgee 2012.12.18. 23:28:50

@dr. saint555: " Pl. Angliában élsz? 2000 Ft.-os BKV jegy. Ez ennyire egyszerű. "

Nana, a válság előtt amikor már 300 forint felett volt a BKV jegy, akkor Oysterrel fizetve 90p volt egy buszos utazás, vagyis az akkori szar font árfolyamon az 270 forintra jött ki. Pedig a fizetések akkor sem voltak Angliában alacsonyabbak. Tehát brit fizetéshez brit buszjegyárakat! Az most 1.30, vagyis 460 forint.

Mad Mind 2012.12.19. 08:06:39

@fourgee:
Áttértél egy másik diétára, ami jelezheti közeledésedet bizonyos marginális, ámde fundamentalista vallások felé. Pont a briteknél elég nagy a paranoia, mintha ott lett volna a futó ember lelövése.

qengland 2012.12.26. 11:44:01

És mi van, ha van a pénztárcámban Oyster kártya meg contactless kártya is, és a pénztárcát tartom a leolvasóhoz, melyikről fogja levonni? Esetleg mindkettőről?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.26. 13:06:27

@qengland: egyik linkelt cikkben irjak, hogy ne tedd. Nem fog mukodni , nem von le se egyszer, se ketszer.

darkplant · http://darkplant.blog.hu 2013.03.16. 14:01:10

@tildy:): Tizenot evig neztem otthon a kalauz rendszert buszon, vonaton, BKV-n. Az a baj annak a megszuntetesevel, hogy a sok allasat veszitett, akit most csapatban rikacsolo BKV ellenorkent, Nyugatit ellepo kapuor-jegyvizsgalokent latni, mind-mind munkanelkuli lenne ujra. Tavaly jartam New Yorkban, ott sincs chipes fizetes, de ellenor-banda sem. Ellenben alig-alig kijatszhato vastag racsos belepteto...

A jegyarakat senki ne hasonlitsa ossze, mert otthon (Bp) nincs zonas kozlekedes. Otletkent felmerult, de nem hoztak ossze. Pedig egy Ujpest-Kobanya tavolsagert jobb helyeken mar ket zonaatlepest kell fizetni.

PannonBoy 2013.04.23. 03:32:21

Én is nagyon várom már, hogy elektronikus jegy és bérletrendszer legyen Budapesten, normális tarifákkal.
A jegyrendszer kiépítése egyszer kerülne sokba, de utána nem kellene annyi ellenőrt alkalmazni.
Mellesleg az utasoknak is kényelmesebb lenne egy olyan kártya, amit automatánál is feltölthetnek vagy akár online.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2013.04.25. 13:23:46

@Andie: "1-et kéne lépni, 1 nagyot, aztán kész."

Egyet értek. Engem az szokott elkeseríteni, hogy MO-on a szellemi kvalitás meglenne a "nagy lépésre" [le lehetne lépni európát;) ]
De hát a középszer terrorja uralkodik... bár mostanában inkább már a leülepedett alja felkavarodását látom, ami még ijesztőbb.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2013.04.25. 13:30:24

@Mad Mind: "vissza is lehet vele élni"

Nem a káosz fenntartása a megoldás.
Komolyan kell(ene) venni a személyiség jogokat és aki (hivatal, ember) túllép a törvényeken (amik megint csak valójában a választottjaink -- vagyis a mi "képviselőink" hoznak), azokat keményen börtönbe vágni.
Nem kötelező az államigazgatásban dolgozni, aki bevállalja, az vegye tudomásul, hogy (ideális esetben!) az veszélyes üzem (kellene hogy legyen!) mert ha a legkisebb törvénytelenséget elköveti, akkor kaptár.

Persze egy ideális társadalomban ;)
süti beállítások módosítása