Egy picit a blogról

2009 novemberében párommal úgy döntöttünk, felkötjük a nyúlcipőt , és irány nyugat, egészen pontosan az Egyesült Királyság. PHP fejlesztőként dolgoztam odahaza , itt az ismeretlen várt és a bizonytalanság. Szerencsére sikerült a szakmámban elhelyezkednem. Nem volt egyszerű az indulás, de írásaimmal talán tudok segíteni az utánunk jövőknek.

LIKE!


  

Névjegy

Tóth Ildikó

tildy.jpg
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit." :)

Utolsó kommentek

Szakmai blogom

Nincs megjeleníthető elem

Back to the UK blog

Nincs megjeleníthető elem

Az élet megy tovább

2015.02.01. 01:27 tildy[UK]

Tudom, tudom, régóta nem írtam, de zajlik körülöttünk az élet. Rendesen benne vagyunk egy lakásvásárlásban-költözésben, márciusban esküvő is, illetve hamarosan kimegy egy nagyobb release a cégnél is, és akkor még arról nem is szóltam, hogy elsõ gyermekünket várjuk.

De ne szaladjunk ennyire elõre, mert az elmúlt idõszakban történt pár esemény.

Kedvesemmel kb tavaly márciusban-áprilisban döntöttünk úgy, hogy lassan itt az ideje egy kis bokarugdosó kisiparosnak, ala kisgyereknek, jöhet. Meg aztán novembertől úgy is permanent residentek leszünk, azaz állandó lakosok, innentől kezdve - ahogy egyik kommentben korábban írták-  a gyerek automatikusan brit állampolgár lesz.

Így a következő időszak már próbálkozással és teszteléssel telt, legutoljára épp május végén teszteltem egy negatívot. Nem gond, ráérünk, majd jön, amikor jönnie kell. 

Június végén azonban pont félidő környékén rosszul lettem a munkahelyemen. Nem túl gyakori, devolt már hasonló eset korábban is, iszonyat görcs fogott el, arra az időszakra emlékeztetett, mint amikor anno bélrenyheségem volt.  Páromnak gyors telefon, még jó, hogy munkaidő vége előtt fél órával történt, jött értem, hazajöttünk. Itthon lepihentem, jobb lett. Másnap mentem dolgozni.

Demo a mostani  projektről, természetesena  teljes divizió előtt, oké, siker. De kicsit furán éreztem egész nap magam, kérdem párom, mégis mi a manó lehet ez. Oké, lehet méhen kívűli terhesség, nade félidőben? Egy teszt nem oszt, nem szoroz, vettem egyet. 

Este teszt: pozitív. Na ott , és akkor leültem, mert bármennyire is vártuk a gyerkőcöt, tudtam, hogy az előző napi hasszúrkálás nem jó jel. 

Páromnak telefon, várjon meg az állomáson, irány az A&E, vagyis az ügyelet-sürgősségi. Benn először a  recepción eldöntik,  GP vagy lásson ottani orvos. Mondom mi történt, oké, fájdalom van, most épp nincs , de egész nap furán(kómásan, szédülősen) éreztem magam. Oké, maradhatok.

A sorrend ezután: behív egy orvos egy szobába, megkérdezi a panaszt, majd továbbirányít. Következő szoba a nővérek szobája, ott vérnyomást mérnek, vizeletteszt, "yes, you are pregnant" továbbirányítanak a  kezelőbe. A várakozási idő a monitoron: 4 óra. Este fél 8-tól vagyunk ott, ekkor van fél 10. 

Végre bejutok az orvosokhoz, vérvétel és egyebek. Kórelőzmény, stb. Igen, babát várunk, hemoglobin szint jó, nőgyógyász most nincs benn, péntek 2-kor scan (Ultrahang). Hayafele érzem, alhasamban mintha valami rázkódna. 

Valamikor éjfél körül hazaérünk, persze kedvesem végigugrálja az utat, jejj, jippijó. Én vagyok az, aki letöri a jókedvét. Ne örülj előre, valami zavar van a  levegőben. Várjuk meg a scant, utána lehet örülni. 

Elérkezik a péntek. Reggel munkába menet a Liverpool streeten mintha lehúznák a függönyt, a fejem elnehezedik, a verejték kiver, a görcs még erősebb. Esmeint megint hívom,irány stratford, jöjjön velem, mert összeesek. Irány megint az ügyelet, természetesen a fájdalom mire odaérünk szinte alig érezhető, doki szerint 7-es skálán 2-es. Na mondom, ezeknél itt meg is hallhatok, ha nem vagyok halálomon, akkor....

Szerencsére bekerülök. Hemoglobin szint jó, valószínűleg nem méhen kívűli, akkor már leesett volna, sajnos nem tudnak korábban uh-ra vinni, marad a  2-órás időpont.

Vérvételnél azonban elkezdek szédülni, lefektetnek, hoznak hálóruhát, karperecet, páromat behívják. Várunk. Felkerülök a  kórházi részre,  feltolnak kerekesszékkel. Innentől már foglalkoznak velem. Bekerülök UH-ra,  nem látnak semmit... Oké, ja mégis, hú ez komoly, még egy orvost behívnak. Majd elmondják mi a  helyzet.  Méhenkívüli a  terhesség, sajnos gyógyszeresen nem lehet megoldani, műtét kell, maradnom kell. 

Fel kell nyitniuk, belső vérzés, kb fél liternyi vér a hasüregben, még aznap műtét. Amiből végül másnap lett, mert épp behoztak egy nagyon sürgős vakbelest, én meg látszólag jól voltam. Közben kétóránként láz és vérnyomásmérés,  mivel egész délután nem ettem, így végül este kaptam benn pirítóst meg teát. Üresen kérem, megdöbbenés, tejet nem? Köszönöm, nem. 

Másnap műtét, laparoszkópiás, közben elmondják, találtak egy miómát is, azt is eltávolítják. Oké. 11 körül kerültem be végül a műtőbe szombaton, mint írtam, kedden volt az első tünet. Hogy korábban rendszeres véradó voltam, nem tudom számított-e valamit, de a  belső vérzéssel előtte nap még totál jól megvoltam.  

Végül 3 napig tartottak benn, vasárnap este már jöhettem is haza. Kedden már dolgoztam be távolról, bár még húzodott a heg,  a doki is kiírt két hétre, a  munkatársaim is elküldtek melegebb éghajlatra, nyugi, a felépülésed fontosabb, ne terheld túl magad, szóval két hét betegszabadság. Nehéz ez olyan valakinek, aki mindig pörög. 

 

 Szerencsésen felépültem, 5 hónappal később pedig kiderült, ismér babát várunk. Na de arról legyen szó majd a következő posztok egyikében, milyen is itt az ellátás, miért járok Magyarországra is magán terhesgondozásba, és hol tervezzük a  szülést . 

3 komment

Címkék: terhesség kórház baba nhs

Kavarodás az EU-s szavazáson

2014.06.15. 16:13 tildy[UK]

Ha bürokráciáról van szó, azért az angoloknak sem kell a szomszédba menniük. 

Május 22-én mi is meglátogattuk a szavazófülkéket, helyi önkormányzati jelöltekre és az EU-s parlamenti pártokra lehetett voksolni.

Vagyis lehetett volna, de adódtak fennakadások. Talán olvastátok páran a korábbi írásom az itteni választásokkal kapcsolatban, változás nem sok, még mindig ledöbbenek a boríték hiányán, a ceruzás ikszelésen és a nem eltakart fülkéken.

Az első meglepetés akkor ért, mikor nem kaptam EU-s pártokról papírt. A nevem mellett egy G betű szerepelt, ez pedig egyet jelentett azzal, hogy csak a helyi, önkormányzati jelöltekre van jogom szavazni. Hiába mondtam, hogy vissza lett küldve a papír, hogy igen, az EU-s szavazáson is részt vennék, ők csak erősködtek, nem tehetem.

Természetesen nem tetszett a dolog, értésükre adtam, hogy nem fair, hogy megfosztják a  választót a szavazati jogától ilyen módon, és hogy így  legközelebb csak 4 év múlva voksolhatok. 

De ha nem, hát nem, végül adtak egy telefonszámot, amit később felhívtam. Itt már jóval segítőkészebbek voltak, utánanéztek a dolognak, és végül visszahívtak: menjek vissza a szavazókörbe, szavazhatok az EU-s választásokon.

forrás: http://en.trend.az/news/incident/2278374.html

Este visszamentünk, akkor már jött párom és unokatesóm is,  érdekes módon páromnak azonnal minden rendben volt (együtt küldtük vissza a  papírokat, ezért is volt meglepő).

Az, hogy a UKIP ennyi szavazatot szerzett, valahol érthető. Nem értek vele egyet, de érthető. Nem értek vele egyet, főleg, hogy a "kelet-európai" az új szitokszó, mitöbb rasszista értelemben használják sokan. Semmivel nem jobb, mint egy kiadós cigányozás, zsidózás, négerezés. Ugyanúgy rasszizmus, mert olyan értelemben használják. 

Visszatérve a választásra az esetem úgy tűnik nem volt egyedi eset. Évtizedek óta itt élő németek, franciák, stb. sem szavazhattak az EU-s választáson, pedig korábban ilyen gondjuk nem volt. 

Több okra vezethető vissza, miért nem. Nekem talán szerencsém volt, megtalálták a visszaküldött papírt, ámde sokan nem is kapták meg  a nyomtatványt, amit vissza kellett volna küldeni, vagy a  királyi posta nem végezte jóla  dolgát, és elhagyta valahol, fene tudja. A lényeg, hogy a panaszok többségére elég cinikusan reagáltak, sajnálják, de kb ennyi. Elnézést nem kértek, csak leírták, hogyan működik a  rendszer. Ugye nem csak nekem ismerős ez a hozzáállás? 

Azóta a hoppon-maradtak facebook csoportot alakítottak, itt érhető el: https://www.facebook.com/groups/DeniedEUvote/?fref=ts

Közben kiderült, hogy a magyar Választási Iroda oldalán lévő leírások sem fedték a  valóságot, párom neve ugyanis szerepelt az otthoni listán is (könnyű volt kideríteni, megegyezik a neve az édesapjáéval, ő pedig  aláíráskor látta). Ez pedig azt jelenti, hogy két helyen is tudott volna voksolni, ami szembemegy a választási törvényekkel (két országban nem voksolhat).

Elvileg egyedi eset volt csak övé, bízzunk benne, hogy tényleg igazat mondtak. 

12 komment

Címkék: anglia választás eu ukip

Minden erővel azon, hogy a külföldre távozottak ne tudjanak szavazni

2014.02.14. 23:48 tildy[UK]

Rég írtam már, nem gondoltam, hogy amint ismét az admin felület elé ülök, ismét rossz híreket kell írnom.

Biztosan olvastátok több helyen is, hogy megy a  szokásos kavarás a  külföldön élő, turistáskodó szavazókkal. A valasztas.hu oldalon már rég kinn volt az online regisztrációs felület a magyar lakcímmel nem rendelkező (többnyire határon túli magyaroknak), míg nekünk semmi. Aztán valamikor két-három hete kikerült nekünk is a jelentkezési  felület.

Nosza , ügyfélkapun gyors regisztráció,  értesítés emailben, illetve itteni címre - hirtelen elgondolkodás ez utóbbi mennyire jó ötlet - hátradőlés. Meg ahogy azt tildincs elképzeli. 

De most ugorjunk kicsit:)

Múlt hétvégét Stockholmban töltöttük, és bár szakadt az a nyavalyás eső, imádnivaló város, imádnivaló emberekkel. Biztosan megyünk még vissza. :)

Amint visszaértünk, tértivevényes levél "otthonról". Kizárólag páromnak. Elfogadták a  kérelmet. Nekem még sehol semmi. Azóta sem. 

UPDATE: 2015.febr. 15-en immar a  választasi irodától is megkapta, nem csak az önkormányzattól. Nálam semmi fejlemény. Bár arra kiváncsi vagyok, mi a  nyavalyáért nem lehet a  címet Great Britainnek, de még inkább UK-nek írni. Nem, az ügyfélkapun ha az Nagy-Britannia, értse meg a magyar nyelvet az összes posta (ablakos borítékban jött). 

kulkepviseleti.png

Időközben jött egy email az önkormányzattól, azt hittem öröm és boldogság: de nem, csak arról tájékoztattak, hogy elfogadták az adataim kiadásával , pontosabban kiadásának tiltásával kapcsolatos kérelmem. 3 hónapja kértem ügyfélkapun... Gondoltam rákérdek már, mi újság az itteni szavazási kérelmemmel, nos ők még arról nem tudnak semmit. Már két hete. Hiába na, azok a  bizonyos malmok lassan őrölnek.

Ma a magyar lakcímemre viszont megérkezett, melyik otthoni szavazókörbe kell mennem. De jó. 

Node itt sem fenékig tejfel az élet. Nem akarták visszaküldeni a  tértivevényt, hiába van rajta, hogy A.R. , hiába mondom, ez return receipt, receipt of acknowledgement. Nem. Nem lehet. Mert ők még az elmúlt 25 évben ilyet nem láttak. Hiába a hatalmas A.R felirat rajta. Hiába francául minden rajta -postanyelv- a  verdikt: nem. Mert ők még ilyet nem láttak. 

3 komment

Címkék: választás posta szavazás ügyfélkapu

Első lépések az állampolgárság felé

2013.08.11. 10:49 tildy[UK]

4 éve lesz lassan, hogy itt élünk. Otthonunk, bár nem szülőföldünk, szeretjük. Minden gondjával, bajával , problémájával, de csodaszép tájaival, többnyire toleráns, befogadó világszemléletükkel egy élhető ország. 

Ez egyben azt is jelenti, hogy már csak egy év van hátra a "permanent residency"-ig, vagyis az állandó tartózkodásig, onnét még egy év van hátra az állampolgárságig. Amit nem kérdés, hogy felveszünk. 

Tavaly születésnapomra megleptem magam egy Life in the UK teszttel, elmentem vizsgázni. A vizsga sikerült, erről kaptam is egy oklevelet, azaz az állampolgársági teszt ezennel pipa.

Akkor még a régi tesztsor volt, nem különösebben nehéz, ha az ember elolvassa a  hozzá tartozó könyvet. Bár arra nem jöttem rá, miért statisztikai adatokat kérdeznek? Pl. hány pakisztáni él az országban, mennyi karib-fekete, vagy épp mennyi  privát általános iskola van. A vizsgára van elég idő, de hamarabb is ki lehet jönni, nekem kb 10 perc volt, aíg odabent voltam. Az is meglepett, hogy egy magyar (valószínűleg roma) lány végeze az adminisztrációt, kedves , aranyos volt mindenki. A teszt egyébként 50 font.

Life in the UK könyv

Idéntől ez már változott, belekerültek történelmi kérdések is, azt mondják valamivel nehezebb is lett.

Sokan úgy vannak vele, nekik nem oszt, nem szoroz maga a plusz állampolgárság, én meg úgy vagyok vele, jó ha van. Ki tudja melyik fél mikor gondolja meg magát, és lép ki az EU-ból.

Amúgy maga az állampolgárság megszerzése se lesz ingyen, 874 fontot kell fejenként leszurkolni nekik.

Ami érdekes lehet, mit és hogyan fognak az itt töltött időbe beleszámolni. Novemberben jöttünk, de nekem csak januárban volt az első bejelentett munkám, párom hosszú évekig vállalkozó volt, de nem volt annyi bevétele, hogy adóznia kellett volna, szóval érdekes lesz. Nagyon remélem, hogy novembertől fogják számolni az éveket.

A gyerekvállalást valószínűleg az 5 év letelte utánra időzítjük, permanent residency, azaz tartós itttartózkodás esetén ugyanis megkapja alapból az állampolgárságot  a gyerek.

Ha már páromra terelődött a  szó, kb 1 hónapja dolgozik, kezdő devopsként, és a korábban említett srácok (a  testvére és egy jóbarátunk) szintén dolgoznak. A lakás újra csak kettőnké, mindenki éli a saját életét:D

Alakul tehát az életünk, kicsit kevésbé nyüzsi, bár eddig mindig összejött még valami (költözés, segítség, bojler, ez az amaz), hogy ne tudjunk nyugodtan lenni, na de hát ilyen az élet Babolcsai néni!

9 komment

Címkék: london állampolgárság tildy life in the uk teszt

Britain's got talent?

2013.06.08. 22:54 tildy[UK]

Ma este az Attraction árnyszínház megnyerte a Britain's got talentet. De mit is nyert valójában?

Külföldiént sosem egyszerű sikereket elérni egy idegen országban, idegen pályán kell megmérközni, más emberek, más kultúra. Az Attraction csapat sikere a brit műsorban több kérdést is felvet.

Forras: enterainmentwise

Ők ugyanis az elsők a műsor történetében, akik külföldiként tudtak nyerni. 

Mikor először láttam az elődöntőt, több "nem hazai", azaz nem brit résztvevő is próbálkozott, ki több ki kevesebb sikerrel. Szűcs Zoltán és csapata is egy volt a sok közül, emlékszem, mikor Simon Cowell megkérdezte honnét is vannak és kiderült, hogy magyarok, amolyan "mi a fenét akarnak ezek itt" stílusban el is eresztett  egy szájhúzást. 

A műsor közben is mutatták az ítészek arcát, a szájhúzásból nagyon hamar szájtátás lett. 

Azóta Simon többször is kifejtette, hogy mennyire hihetetlen amit ez a  csapat véghezvisz, bárhonnét is jöttek. Erről jut eszembe, származásuk többször is felmerült a műsor során és az interneten is. Többek is támadták a csapatot, hogy idejönnek, meg talán tanuljanak meg olvasni, ez a  műsor nem Európáról szól, ez az Egyesült Királyságról, és az itteni tehetségekről szól.

Viszont a másik oldalon ott van az is, hogy idejöttek, és egy szívszorító előadásban részesítették a közönséget. A közönség pedig imádja őket. Akiket otthon nem értékeltek, kiszórtak az elődöntőn a Csillag születikben, akik ott a  zsűri szerint nem voltak elég jók. Itt a legjobb tizenegybe kerülve megnyerték végül a döntőt.

De ha nem sikerült volna, akkor is elérték a céljukat. Zoltán az első műsorban arról beszélt, azért jöttek, hogy megismerjék őket. Nos, azt hiszem ez sikerült. Mindemellett 250 ezer font is üti a  markukat, nem mellesleg II. Erzsébet előtt is felléphetnek. 

Bár több újság is írja, Simonnak más tervei is vannak a csapattal. A Cirque du Soleil riválisának szánja őket. Pénzt lát bennük? Végülis showbusiness arról is szól. 

Számomra viszont az emberi oldala érdekes az előadásnak. Hagyjuk azt, hogy hatásvadász, kár tagadni, tényleg az, de úgy tűnik, működik. Nagyon érdekes volt látni, hogy született britek intik rendre azokat  a kirekesztő, lehurrogó embereket, akik panaszkodnak, mégis mi a  manót keresnek ezek az emberek itt? Mit számít, ha csodálatos amit adnak? Mit számít honnét jöttek, ha tényleg jók és sokat adnak ennek az országnak? A sokat szidott multikulti és liberális szemlélet most mégis a magyar csapatot röpítette a csúcsra. 

Hiszem és tudom, hogy nem véletlen, hogy pont itt sikerült nekik. Ez az orszég inspiráló, ha tehetség vagy, ha jó vagy felkarol. Nem az elsők, és nem is az utolsók a magyar történelemben, akik külföldön váltak sikeressé.

Csak pár komment a  mai Britain's got talent facebook falról:

"Nem érdekel honnét jöttek, tőlem jöhettek akár a Marsról is, fantasztikusak"

Jack Caroll(2. helyezett) is írta róluk, hogy mennyire jók voltak.

És végül jobb nem is fordítani :  "They are the winners. They arent from britian but thats what being british is, every community in the world accepting each other and being one amazing community. Take that EDL!!!! Woooooooo ATTRACTION!!!!!" 

18 komment

Címkék: bgt

A nagyon nagyra nőtt szaloncukor

2012.12.26. 16:41 tildy[UK]

Ki vagy, mi vagy? És miért nézel ki úgy, mint egy gigantikus szaloncukor?

A britek "Christmas craker"-e ha sok mindenben nem is, de külcsínben bizony hasonlít a szaloncukorra. Nos, a  hasonlóság nem véletlen, mitöbb, egy tőről is fakad mindkettő.

Amiben viszont eltér, hogy többnyire nem bonbont találunk benne, de még csak nem is egy hatalmas marcipánt, hanem papírkoronát, egy kis agyzsibbasztó kérdés-válasz poént, meg még valami kis mütyűrt.  Ördöglakatot, könyvjelzőt, vagy egyéb apróságot.

De ne szaladjunk ennyire előre, menjünk vissza kicsit az időben.

A cracker története

A "cracker" eredete valamikor 1840 körülre nyúlik vissza. Az első jegyzett cracker - ami még bizony bonbont tartalmazott errefelé is - Thomas Smith nevével forrt egybe. Ő volt az, aki a franciáktól látott ötlet alapján (ott kis bonbonok voltak papírba csomagolva, hasonló módon) elkészítette annak itteni variációját. A termék jól fogyott, legalábbis a karácsonyi időszakban.  Azon kívül viszont nem, ezért Tom új ötlettel állt elő : "rakjunk bele szerelmes üzenetet". Az ötlet maga bár jó volt, de a  cracker továbbra is karácsonyi meglepetés maradt.

Source : bbc

1860 környékén került bele két kis, vegyi anyaggal átitatott  papirszeletke, ennek köszönhető a durrogó hang. Ekkor nőtt meg a mérete is. Közben másoknak is bejött a  cracker, az ötletet ellopták, ezért idővel kis bonbonok helyet mütyűrök, meglepik kerültek a  csomagolásba. A papírkoronát körülbelül  1900 környékén tették bele, szerepe kb. hasonló , mint szülinapokon a csákónak.

A szerelmes üzenet viszont tartotta magát, egészen a 30-as évekig. A kis poénok, vagy még inkább faviccek ekkortól találhatóak meg benne.

Mai crackerek

A 30-as évektől már nagy változás nem volt, maximum az ajándékok, meglepik változtak. Sok függ attól, hogy mennyit szán rá az ember, drágább crackerekben drágább meglepik vannak, de van olyan is , amelyekben ismét megtalálható valami bonbon, vagy kézműves csokoládé. Emellett még vannak neves tervezőktől is crackerek, pl. Stella McCartneytól bugyit tartalmazó változat.

Nekem ismerősök kifejezetten javasolták , hogy a  legolcsóbbat vegyem, már ha szeretem az angol humort, mert abban vannak a legnagyobb poénok. Évente amúgy kb. 300 millió cracker fogy, ez fejenként kb 5 darab. És hogy ki írja a  vicceket? Az egyik cracker gyártónál pl. a 8 éves unokaöcs találja ki. Természetesen ezek a viccek nem obszcének , tehát nem gond, ha gyerekek is hallják.

Tegnap bontottunk párat, tényleg elmentek náluk otthonról:

-What do you call a fish with no eyes?

-A fsh.

-How do you stop a  skunk from smelling?

-Hold its nose.

-What did one elevator say to the other?

-I think I am coming down with something.

Ha karácsonyi képeken ez az idétlen papírkorona szerepel, szinte biztosak lehettek benne, hogy a  tulajdonosai  crackert húztak. (Lehetőleg az arcuktól távol széthúzva, mert "robban"). Egyébként sokáig azt hittem, keksz van benne, ismerőseim mondták, hogy nagyon nagyot tévedek:D

forrasÉ http://img.auctiva.com/imgdata/1/6/8/1/7/0/0/webimg/623118953_o.jpg

források: wikipedia, bbc , dailymail

8 komment

Címkék: anglia karácsony britek hagyományok cracker

Paypass, mint oyster?

2012.12.17. 08:30 tildy[UK]

Ezen a héten egy email várt a postaládámban a TFL-től. Amellett, hogy rendszeresen tájékoztatnak a hétvégi karbantartásokról és leállásokról, írnak újításokról, egyéb érdekességekről is.

Már az olimpiai idejére el akartak készülni vele, de végül kis csúszással, december 13-tól vezették be mintegy 8500 londoni buszon a bankkártyás "érintésmentes" fizetést. Ha olyan debit vagy credit kártyával rendelkezünk, amelyen rajta van az ezt jelző ikon, egyszerűen ugyanúgy tudjuk használni a kártyát, mintha az oysterrel tennénk mindezt. A mozdulat ugyanaz marad, csak éppen bankkártya kerül elő a zsebből.

A rendszer alapját képező 3G-s mobilkapcsolatot, és az oyster-kártyákból épített ismételt érintést imitáló kereket tavaly tesztelték végighaladva az összes buszjárat útvonalán.

Jelenleg még csak buszokon elérhető, valamint a napi korlátot sem kezeli, így egyelőre korlátozott hasznosságú az újítás. Azokban az esetekben jön jól, ha rendszeresen töltögetjük különböző összegekkel az oysterünket, és nem napi, heti vagy havijeggyel utazunk.

Jövő év végére a tervek szerint a már említett bérletvariácók is elérhetőek lesznek, a rendszer figyelembe veszi a napi korlátokat is. A rendszer bevezetésével valószínűleg előbb-utóbb megszűnik a járatokon történő jegyvásárlás lehetősége is. Szintén jövőre építik ki a megfelelő rendszert a DLR-nél és a metróknál is.  

Elképzelni is durva, hogy napi mintegy 35 ezer utas nem tud elutazni az általa kívánt busszal, csak mert nincs elég pénz az oysterén. Ilyenkor vagy készpénzben fizet egy magasabb árat a sofőrnél, már amelyik járaton lehet, vagy leszáll és megy tölteni.

A rendszer bevezetésének költsége 5 millió font a buszok esetében, illetve 74 millió a metróknál. Forintosítva 1.75 milliárd, illetve kb. 25 milliárd. 

Sajnos a BBC továbbra sem teszi külföldön elérhetővé a videóit, de az utasok nagy része örül a változtatásnak és tervezi is használni. Természetesen akad olyan is, aki nem bízik az új megoldásban.

A végére már csak egy kérdésem maradt : Magyarországon végre mikor lesz elérhető az oysterhez hasonló, kényelmes, megbízható rendszer? A papír alapú megoldások ideje lejárt, a jegykezelés és ellenőrzés lassúságáról-pontatlanságáról nem is beszélve.

Forrás: bbc, tfl website

68 komment

Címkék: közlekedés london bankkártya paypass oyster tfl contactless

Választási regisztráció - lehet másképp?

2012.12.07. 01:09 tildy[UK]

Olvasom az otthoni híreket - tudom, rossz szokás- és látom "értelmes" politikusainkat az index videóján egyértelműen kamuzni. Minek is nézem, politikusnak csak akkor higgy, ha ló legel a  sírján, ja hogy az egy másik mondás... Na üsse kő, lényeg a lényeg: én még olyan politikust nem láttam, aki ne kamukázott volna. 

Olyan országban élek, ahol szintén van választási regisztráció. Na nem olyan "hoffmanrózsásan" (vö. két tannyelvű iskolák), mint ahogy otthon sikerült elérni. Ott két hét, vagy már ki tudja azóta mennyi, nap mint nap változtatták. Itt két hónap. 

Ott van személyi, itt meg ugye elég elutasítóak a személyi nyilvántartás ezen formájával kapcsolatban. Bár hallani egyet, s mást, hogy talán idővel bevezetik, jelenleg még nincs. Érdekes amúgy a  britek hozzáállása a  dolgokhoz, a  CCTV-t elfogadják, netán szeretik is, de a személyitől ódzkodnak. 

Volt pedig nekik, 2011. január 21-ig lehetett anno használni, azóta érvénytelen, beszüntették (egy kivételtől eltekintve ). Nem találkoztam vele azonban korábban sem, viszont maga az érvénytelenités életbe lépése is elég gyorsan történt, mintegy 100 nappal a döntés után. (Kép forrása: ZDNET)

Most hogy így kicsit elkalandoztam a személyi felé , térjünk vissza a választási névjegyzékre. Kötelező regisztrálni, 1000 fontos büntetést kaphat , aki nem teszi meg. 

Idén volt egy kisebbfajta botrány Tower Hamletben. Túl sok , főként bevándorlókból álló társaság regisztrált azonos címre. Nem kicsit volt feltűnő, mikor 10 ember regisztrált be egy két szobás lakásba. Illetve hirtelen megnőtt a  postai beküldést kérő szavazók száma.  

Mivel a májusi polgármester választáson már mi is szavazhattunk, így láthattam, itt pontosan hogyan működik a rendszer. Ritka kivételek egyike, de szavazásban  a magyarországi rendszer jobb. Vagy legalábbis jobb volt. Nem vagyok ellene a választási névjegyzékbe vételnek, mitöbb , ugye itt kötelező is ...

Mint ahogyan akkor is említettem, a fülkék nem voltak függönyözettek, igazolványt nem kértek, csak nevet meg címet kellett mondani. Borítékot nem kaptunk, mitöbb nekem ceruzának tűnt, amivel ikszelnem kellett. 

Szintén visszaélésre adhat okot, hogy meghatalmazott útján is lehet szavazni. 

Viszont az otthoni aggodalmak az előregisztráció esetében itt nem merültek fel. Ennek egyik oka, hogy itt maga a  személyi nyilvántartás is teljesen más.

Mondhatni nincs egységes központi rendszer, ha nincs az embernek jogosítványa, akkor nincs olyan "államilag kiadott" okmánya, ami "hivatalosan" igazolná a lakcímét, nincs központi nyilvántartás. Mármint ha az otthoni rendszert tekintjük, az alapján nézve az itteni rendszer teljesen más. Itt a  kutyát nem érdekli a (nemlétező) személyid, nem csak kártyával tudod igazolni , ki vagy, hanem bankszámlakivonattal, útlevéllel, közüzemi számlával is. Érdekes, hogy ennyire megbíznak az emberben, de működik. 

Abba most nem mennék bele, kik, mikor és hogyan szavazhatnak, részletesen itt megtalálható. EU-s állampolgárként, amíg nem vagyunk brit állampolgárok az itteni parlamenti választásokon nem vehetünk részt .

Szólj hozzá!

Akkor most nézzünk egy új angol kurzust

2012.09.13. 01:01 tildy[UK]

Novemberben leszünk három éve kinn. Akik ismernek tudják, hogy alapfokú angollal érkeztem az országba. Ha 10-es skálán értékelném talán egy halovány 3-as lenne, vagy még annyi sem.

Az okok sokrétűek, miért is nem kezdtem korábban neki komolyabban a tanulásnak.  Egyrészt annak a híve vagyok, hogy idegen, főképp anyanyelvi környezetben ragad meg igazán a  nyelv.  Akár a  gyerekeknél, akik azt sem tudják, mi az igekötő, vagy a  teljes hasonulás, csak elkezdik használni a nyelvet. 

Kezdtem ugye 6 év orosszal. Kötelezően persze, falusi iskolában nem volt lehetőség  átállni idegen nyelvekre. Aztán fura módon az utánunk következő évfolyam már tanulhatott "normális" idegen nyelvet. Nem voltam az orosz nagy barátja, végigvittük nyolcadikig.

Emlékszem még, kb 15 lehettem, amikor teljes mellszélességgel azon voltam, hogy magyar vagyok, itt élek, akar a  fene két idegen nyelvet tanulni, soha az életben nem fogom napi szinten használni az angolt. Muhahaha, fiatalság, bohóság, meg ahogyan azt Móricka elképzeli.

A német könnyebben ment, lévén apum tudott egy-két szót, mondatot, az a néhány év NDK-beli munka nyomott hagyott azért, mégha Isch-sel is kezdte a mondatot :D (Szász hatás)

De az angollal hadilábon álltam. Inkább tanultam a szabályokat németből, logikusabbnak tűnt az a nyelv. Aztán pár év kimaradt. 

Mákom volt, főiskolán is csak alapfokot kértek, az meg volt németből, angolból, elevickéltem azért így...

Aztán ugye kijöttünk. És  persze az alapfokú angolommal szinte köpni-nyelni nem tudtam. Merthogy otthoni hatás ugye, csak magoltattak anno bennünket, de önállóan beszélni egy témáról, na az nem volt. Ehhez jött még, hogy főképp US English-t tanultunk, amit itt kb a hajamra kenhettem, mert ezek bizony berakták a protkót a szájba, vagy a  gumilabdát, vagy én nem is tudom, de öblösebbnél öblösebb hangok jöttek ki onnét.

2 év után végül beíratkoztam egy College-ba. Nem tudták eldönteni, Level 1 vagy Level 2, beraktak az 1-es csoportba. Két hónap után egy lengyel lánnyal átkértük magunkat a  kettesbe, szerencsére mehettünk, és tényleg  annak szintnek feleltünk meg. 

A hét elején jött az infó, hogy sikerült az összes vizsgám. Írásbeli, szóbeli és olvasás (szövegértés). Sajnos sokan elvéreztek az írásbelin.

Érdekes, hogy mennyire kevesen választották a  grafikonelemzést, nekem viszont szimpatikus volt, így bár totál bizonytalan voltam, mikor in the graph és mikor on the graph, mégis amellett döntöttem. A nyelvtan ugyanis bár számít, de sokkal kisebb mértékben, mint otthon. 

Úgy volt, szeptembertől Academic Englisht kezdek (IELTS-hez hasonló), de lebeszélt a  tanárom. Ha nem jár segély, akkor drága és nem is ér annyit. Én meg nem vagyok egy benefit-huszár.

Keressek inkább CAE-t. Na itt azért meg kellett kapaszkodnom. Nem, ez lehetetlen, FCE talán sikerülne, de otthon a  Rigó középen szerintem mennék a macska után. 

Jól hallottam, CAE. Felsőfok. Még mindig csak pislogok. A saját tanárom tanácsa. Szóval most nézelődök, mert bizony kell még fejlesztenem a tudásom, szétnézek van-e Level 3-4.

Sokat jelentett amúgy ez az elmúlt egy év, és érdekes  volt az oktatás itt. Érdekes, de határozottan jó. Minimális nyelvtan, maximális "mintaillesztés". Patterneket, mintákat tanultunk, és azt alkalmaztuk. 

Legkevésbé a  spanyolokat értettem, bár gondolom legalább olyan hülyén hangozhatott nekik az én szövegem is. 

20 komment

Virtuális tesco bolt nyílt Gatwicken

2012.08.14. 23:53 tildy[UK]

Rohanás, csomagfeladás , check-in, majd vársz majd két órát még a repülő indulásáig. Persze el lehet ilyenkor is ütni az időt, mondjuk olvasással, vagy netezéssel , ez utóbbinak sokszor a mobilok akkuideje szab csak határt.

Ezt a  kvázi holtidőt, üresjáratot igyekszik meglovagolni a Tesco, mégpedig a Gatwick Airportra telepített virtuális hűtőszekrényével. 

Nincs is másra szükség, csak a mobilodra , így még a  nyaralás előtt elintézhető a  bevásárlás. A kiszállítás pedig időzíthető akár két héttel későbbre is. 

Jó ötletnek tartom, habár felvett a megvalósítás néhány kérdést. Például, hogy rá akarom-e kötni mindeni orrára, milyen deót, gyümölcsöt, kenyeret, vagy netalántán tampont vagy  óvszert veszek.  

2 komment

Címkék: tesco gatwick virtuális terminál

Hamarosan kezdődik az olimpia

2012.07.20. 02:24 tildy[UK]

Alig 1 hét , el sem hiszem. A város már készülődik, végre az útfelújításoknak is vége, lassan minden a helyére kerül. Elkészült az Emirates Air Line , az Excel Exhibition centerből az O2 arénába átjutás redukálódott 7 percre:).

O2 Arena

Az oszlopokra már hihelyezték a molinók egy részét, az utcán is kinn vannak már a parkolással kapcsolatos infók.

El kell oszlatnom azonban pár tévhitet. Múltkorában talán a HVG-n volt egy cikk , hogy mennyire megdrágult London. Nos érdemes kettővel osztani , amit ott mondanak, mert bár pár dolog tényleg igaz belőle, de általánosságban kicsit más a helyzet.

Az persze természetes, hogy majd az események területén jóval drágábban lehet hozzájutni mindenféle italhoz , de ez teljes Londonra egyáltalán nem igaz. A szokásos pubjainkban a megszokott árakon kapjuk a sört (2.5 font ), a boltban sem drágultak az élelmiszerek. Persze 2009-hez képest nőttek az árak , az áfa is változott , de különösebb árváltozást nem láttunk a boltokban ami az olimpiához lenne köthető.

 Sajnos ráadásul kizárólagos forgalmazók lesznek kinn, úgy mint a  Coca-cola, Heineken, vagy sült krumpli esetén a McDonalds. Mondjuk  UK nem UK fish and chips nélkül, azt azért lehet majd kapni.

Szóval nem 8 font egy korsó sör, hanem inkább 2.5-3 , ha puccosabb helyen iszod akkor 4 és a Wetherspoonban meg a Gooseban is meg lehet fejenként 5-10 fontból kajálni, én legalábbis szeretem:)

A közlekedés is annyi, amennyi volt, legalábbis ha a tömegközlekedést veszi igénybe az ember. A taxisok sajnos emeltek, kb 50%-kal kérnek majd többet. Illetve jópár szálláshelyen feltolták az árakat, a volt albérleti szobánk 736 fontról 1100 fontra emelkedett, de már nem ott lakunk, a mostani albérletünk Stratford-Greenwich-Dockland háromszögben van, és nem változott a bérleti díj.

Sajnos voltak csúnya esetek, mikor a korábbi bérlőknek nem hosszabbított egynémely landlord, hanem direkt az Olimpiára tartogatta a lakást, hogy minnél több pénzt kaszáljon.

Mindent összevetve azonban általánosan nem érzékelünk drágulást, és egyelőre még tömeg sincs. Épül-szépül a város. Ráadásul a "játékok" után is folytatódnak a beruházások, Kelet-London valószínűleg nem fog az "olimpiai falvakra" jellemző sorsra jutni.

Apropó olimpiai falu , igen nagy felzúdulás volt a rendelt ágyak miatt (kb 172 cm hosszúak?! ) , illetve a kiszolgáló személyzet szállásával kapcsolatban is. A takarítókat  napi 18 fontért konténerhézakban szállásolják el, ahol 8 nm-en 4-en laknak, kuka nincs, az épületek közt pedig áll a  víz, 75 emberre jut egy zuhany és még lehetne sorolni. Igen, jól olvasható, embertelen állapotok vannak, ami azért nem kicsit szégyen. A nagyobb szégyen , hogy még meg is akarják magyarázni. Holott havi 550 fontért már normális szoba is bérelhető...

A mai újság pedig arról írt, hogy mivel rengeteg katonát kellett biztonsági emberként behívni, sokuknak még normál szállás sincs, székeken alszanak. Többek elmondása szerint még Afganisztánban is jobb állapotok vannak. 

Ma elnéztünk az Excel felé, itt lesz többek közt a  súlyemelés és az asztalitenisz is, már le volt kerítve , katonák vigyázták. 

Megkaptuk időközben a jegyünket is. Nem volt egyszerű, tavaly 3 eseményre is kértem, egy sem jutott. Idén végre sikerült, a kenusokat nézzük meg. 1-9 zónás travelcardot is kaptunk mellé, a vicc, hogy egy árban van magával a belépővel (ingyen járt mellé)

És még valami: A sportgéza híreivel ellentétben a metrómegállókat nem nevezték át Darnyi Tamásra, vagy Puskás Ferencre, csak egy limitált kiadású térkép készült olimpikonokkal).

10 komment

Címkék: london olimpia 2012

Amikor megfenyegetnek...

2012.07.02. 22:05 tildy[UK]

Nos ez is elérkezett. Bár jó környéken lakunk, sokszor még ez sem jelent semmit.

Ma épp jöttem hazafelé, örvendeztem is, hiszen meghallgatták a kérésem, a polgármester végre rakatott kukát a házunk elé. Sajnos örömöm csak pár percig tartott. A ház előtt parkoló autóból ugyanis egy üres mekis dobozt dobtak ki. Odamentem, megkértem, hogy ne tegyék. Elkezdtek ordibálni, hogy mit képzelek , milyen alapon kérem meg, őket , hogy elvigyék a  kukáig.

Mivel a következőt is kidobták, immár rám, felkaptam, és visszadobtam az autóba.  Erre kiszálltak, elkezdtek köpködni, megfenyegettek, hogy beverik a  fejem. 3 férfi egy nő ellen , szép felállás. 

A portásnak szóltunk, egyik srácról + autóról fénykép van. Most nézünk utána mit is tudunk tenni. Rendörség  be lesz vonva.  100 font bírság, a  fenyegetésért pedig több is járhat. 

Sajnos félek attól, hogy esetleg  visszaüt a  dolog. Na nem a  rendőrség részéről, hanem ...

Ismerve sajnos a  netes közösséget, biztos lesznek olyanok, akik azt mondják nem kellett volna visszadobni az autóba.  Meg hogy hülye vagyok.

De tényleg az a megoldás,  hogy elsétáljunk  a  dolgok meleltt, és ne szóljunk rá  a másikra? Tényleg ez lenne a megoldás? Mi a véleményetek?

Mert szerintem a ne dobd ki itt, ott a kuka, vidd el nem lehet alapja annak, hogy lebüdöskurvázzanak, csak mert rájuk mertem szólni. 

 

23 komment

Ismét több magyar idekinn

2012.06.30. 09:49 tildy[UK]

Kettővel biztosan. Nekik most lett elegük a  "tündérmeséből" , elindultak. Mi meg szívesen segítünk, itt laknak  egy darabig nálunk.

 Mindkét srác IT-s , egyik frissdiplomás műszaki infós, másiknak 10 éves, komoly, nagygépes rendszereken szerzett tapasztalata van.  23-35 közt. Pont az  a korosztály, amely leginkább elhagyja az országot. MErt mi köti haza őket? Leginkább a  család, meg néhány barát, de velük is lehet  tartani innét is  a kapcsolatot. 

Eljöttek. És most kezdődik, amin mi mentünk át 3 éve:) Akkor nekünk viszonylag gördülékenyen ment, a  Llloyds pikkpakk nyitott itteni bankszámlát, nem volt gond. NI-ra is van már időpont. 

És látom rajtuk ugyanazt a  fejet, amit kb mi vághattunk, hiszen mikor elindultunk, pl. párom is azt hitte komoly angol tudása van, aztán az első sainsbury's kifogott kissé rajtunk.

Dgyü níd szom exr bgs? . Dgyü höv ön nektá ká? Sajnos  a szavak legépelése nem adja vissza az érzést. 

Miért jöttek el? Hitel miatt, a  tisztelet ,a megbecsülés és pénz hiánya, az itteni inspiráló környezet miatt is. 

Gondolom emlékeztek még a  "Megszokod, megszöksz vagy átszoksz" szövegre. Igen, lehet nehezebb otthon maradni, viszont azt is látni kell, hogy a  politikai mutyiban nem változott semmi az elmúlt húsz évben, de nem csak a  politikában, a  társadalomban is maradtak a  rég berögzött reflexek. Mert kényelmes, mert megszokott. Csak van, aki köszöni, de ebből nem kér. 

Most intenzív álláskeresés van számukra, reméljük a  legjobbakat:) 

 

36 komment

Címkék: anglia külföldön tartózkodás

Londoni május

2012.05.07. 01:52 tildy[UK]

Az elmúlt hetekben a  polgármester-választás tartotta lázban London lakosságát, a híradásokban is erről volt szó. Néha talán túlzottan is, a vidéken élők ennek elég erősen hangot is adtak. 

Az indexen több cikk is megjelent ezzel kapcsolatban (meglepő módon mostanában egyre több cikk foglalkozik Nagy-Britanniával otthon, ki érti ezt?), emiatt túlságosan nem is térnék ki a  jelöltekre, csak pár mondat erejéig.  Itt van ugye  a Labour jelöltje , Ken Livingstone , aki tősgyökeres londoni, nem mellesleg ex-polgármester, erős cockney akcentussal. 2000-től két cikluson keresztül ő volt a  főpolgármester itt, többek közt az Olimpia rendezésének megpályázása is neki köszönhető. 

Nem szabad elfeledkeznünk ("Őrült") Boris Johnsonról sem,  konzervatív színekben, róla már írtam az ún. "Boris bringák"-kal kapcsolatban . Sokan elégedetlenek vele, sokan nem, sokan az ő nyakába varrják az  itteni "Rosszabbul élünk, mint 4 éve" folyamatot, sokan nem. Mindenesetre ő is, mint Livingstone jobb közlekedést, több lakást, jobb közbiztonságot és  több rendőrt ígért. Viszont  a konzervatívoknak nem megy túl jól a sora mostanában , így érdekesnek ígérkezett a  választás.

Érdemes  megtekinteni a két kampányvideót, a  munkáspárt videója érzelmekre hajaz, Boris viszont számokkal operál... 

 

Nem is akarok ezzel kapcsolatban túl sokat írni, mindenki döntse el maga, melyik jön be neki. Viszont azt tudni kell, hogy a  torryk épp most fognak drasztikus lépéseket tenni, pl. a főiskolámnál is, ahol 55 tanárt akarnak elküldeni, meg akarják szüntetni a  művészeti képzést , és még lehetne sorolni. A döntésemet végül ez nem befolyásolta.

Merthogy regisztrált szavazókén t(Council taxot fizetünk, az alapján jött a  voter registration card) mi is szavazhattunk. A szavazás itt merőben eltér a magyar szokásoktól. Az otthonit én jóval biztonságosabbnak tartom, és egyben jobbnak is.

A fülkék nem függönyözettek, igazolni igazolvánnyal nem kellett kik vagyunk, csak nevet kellett mondani, meg címet bemondani , és aláírni, borítékot  nem kaptunk , és még most sem tudom teljesen, hogy toll alakú ceruzával, vagy tollal írtam az X-t, mert biza a lenyomat inkább ceruzának tűnt. 

3 papírt kaptunk kézbe, az elsőn a  főpolgármester jelöltekkel . Két oszlop volt, itt kellett az elsődleges és másodlagos jelöltet bejelölni. A második lapon az adott körzet jelöltjei, a harmadikon pedig  pártnevek voltak. 

howtovote.jpg 

Nem tagadom, próbáltam középső pártokra szavazni, zöldekre és libdemekre, viszont nekem bejön Boris stílusa, illetve látszik, hogy fejlődik a város,  így rá is ment egy szavazat.  

Mindenesetre érdekes volt az egész, péntekre ki is derült, ki nyert ( Boris ) .

~.~ 

Most viszont visszaugrok kicsit. Május elseje itt nem ünnepnap. Viszont ebéd közben nagy kiabálásra, dobpergésre, zenére lettünk figyelmesek. Munkatársak szavaival élve a "Kommunista párt ünnepli május elsejét". Hatalmas tömeg vonult, sarló-kalapácsos vörös zászlókkal, nem volt hiány vörös csillagban sem.  Érdekes volt őket látni, szerintem életükben nem láttak valójában szocializmust, vagy kommunizmust. Persze szép dolgok az ideák, az elvek, csak a  valóság pöppet más.  

 

 

  

16 komment

Címkék: london május 1 majus Ken Livingstone Boris Johnson polgármester-választás

The next stop is: Egerszegi Krisztina

2012.03.29. 00:40 tildy[UK]

Lehet korábban már olvastatok róla, de  gondoltam megkeresem és megmutatom a londoni  metrótérképet, ami egy kisebb "ráncfelvarráson" esett át. Persze csak virtuálisan.

Az Independent cikke szerint a  TFL (Transport for London) nem csak olimpikonokat helyezett el a térképen, de aranyat ugyan nem szerző, ámde híres sportolókat is.  

Londoni metrohalozat olimpikonok neveivel

Forras: TFL 

Akkor jöjjenek a hazaiak :

Egerszegi Krisztina : Central line, Grange Hill

Darnyi Tamás : Central line, Leyton

Gyarmati Dezső : Central Line, Northolt

Kárpáti György : Central Line, Greenford

Bozsik József : Bakerloo Line,  South Kenton

Czibor Zoltán : Bakerloo Line, Stonebridge PArk

Puskás Ferenc : Bakerloo Line, Wembley Central

Kocsis Sándor : Bakerloo Line,  North Wembley

Takács Károly : Overground , Upper Holloway

Balczó András : Overground, Caledonian Road and Barnsbury

Gerevich Aladár: Overground , Hoxton (itt laktunk korábban)

Kárpáti Rudolf : Overground, Shoreditch High Street

Papp László : DLR, Lewisham

---------------------------

Talán páran nem sorolnák ide , viszont magyar gyökerei is vannak,rokonai közül jópáran  konkrétan a  Jászságban élnek : Johnny Weissmuller 

Szemfülesek észrevehetnek még egy magyaros hangzású nevet: Karch Kiraly háromszoros aranyérmes röplabdázó nevét. Szülei 56-ban vándoroltak ki Amerikába. 

Forrásanyagok: Independent, TFL

Szólj hozzá!

Címkék: london tube egerszegi olimpikon darnyi

Olcsó repjegyek Budapestre - hamarosan a Ryanairnél

2012.02.06. 06:36 tildy[UK]

Újabb fapados társaság, a Ryanair indít hamarosan járatot Budapestről Londonba és még 3 itteni városba. Egészen pontosan London-Stanstedbe, de ezt már megszokhattuk, a Heathrow és a  City Airport nem ez a  kategória(ez utóbbi kb 5-10 percre van tőlünk) , hiszen az összes hasonló társaság ilyen külső repterekre hoz, ahonnét kb. max egy óra alatt be lehet jutni a  városba. 

A Ryanair már korábban is tervezte a gépek indítását, illetve nem ismeretlen vendég, hiszen már korábban is voltak járatai Sármellékről.

A  Malév körül kialakult sajnálatos helyzet után most gyors lépésre szánták el magukat.  

A korábban megjelent 5 új desztináció helyett - átvéve a Malév desztinációit- mintegy 31 úticélt terveznek indítani, ebből 4-t ide.

Birmingham, Bristol márciustól elérhető 29.99-tól( ~9000 Ft),  Manchester és London pedig február 17 után 9.99 euróért (~3000 FT ) vagy afölött.

Lassan már olcsóbb lesz kiutazni ide, mint odahaza meglátogatni a nagymamát. :)

Egyelőre maradok a  wizzairnél, nekem beváltak, gond velük nem volt , legközelebb február végén utazom egy gyors beteglátogatásra haza.  

 

3 komment

Címkék: london ryanair fapados 3000 Ft

TB - ellátás

2012.02.05. 14:53 tildy[UK]

Nézzünk egy alapesetet, legyen mai napi alanyunk Dávid, akiben megszületett az elhatározás, hogy ő bizony világot lát, picit tud angolul, így úticél az Egyesült Királyság.

Dávid egyelőre turistaként érkezik , szét akar nézni , megismerni a várost, az országot, megteheti, szabadságából megy. Megérkezése után két nappal ledönti a lábáról az influenza, remeg, láza van , ami nem csillapodik , orvos kell.

Mit tehet?

Nos turistaként két dolog ajánlott Dávidnak, de nagyon. 

1. A legjobb, ha rendelkezik E111-el, vagy más néven Európai egészségbiztosítási kártyával. Ez otthon kérhető az OEP-nél, amennyiben van otthoni érvényes TB-je.

2. Utasbiztosítás sem árt. Érdemes kötni, vagy bankkártyához kapcsolódan , vagy egyéb módon.

Azt mondom, a  fentiek közül legalább az egyik legyen, de nem árt, ha mindkettővel rendelkezünk. 

Node mi van , ha kiköltözik? Akkor magyar TB-nek annyi. Érdemes tudni, hogy az otthoni munkaviszony megszűnése után még 45 napig él a TB-nk, de utána megváltozik a  státuszunk (nem leszünk biztosítottak), és bizony nem jár az ingyen ellátás (jogosan). Ez magával vonja  azt is, hogy az ügyfélkapun nem lesz elérhető a  betegéletutunk, illetve ha otthon orvoshoz mennénk, és az orvos nem fog vényre sem kiírni gyógyszert (hiába fizetnénk teljes árat érte). 

Mit lehet tenni?

1. amíg külföldön nincs munkánk, fizetünk otthon tb-t, 6390 forint körüli összeg, per hó , és kivátjuk mellé az Európai Egészségbiztosítási kártyát otthon . Második lehetőség, hogy itt fizetjük meg az itteni NI-t, minimális összeg, havi 10-15 font körül (ebben az esetben kérhetünk itteni EHIC-t).

2.  ha van itt munkánk, itt kérünk ilyen kártyát (EHIC), ezzel odahaza sürgősségi esetben el fognak látni.

3.  ha van itt munkánk, és megkaptuk az EHIC kártyát, akkor odahaza értesíteni kell a  hatóságokat róla. Ahogyan a kettős adózás kizárásáról szóló törvények kimondják,  ebben az esetben az otthoni járulékfizetés alól mentesülünk. Érdemes a NAVnak is elküldeni, nagyon nem konzisztens a  rendszer, én is hiába jelentettem az OEP-nek időben, a NAV mégis fenyegető levelet küldött...

A külföldi munkavállalásról, illetve a más tagállamban fennálló biztosítotti jogviszonyról bejelentést kell tenni a Kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervei ( volt regionális egészségbiztosítási pénztárak ) vagy az OEP nyilvántartási főosztálya felé annak érdekében, hogy az EGT valamely tagállamában dolgozó személy Magyarországon a járulékfizetés kötelezettség alól mentesüljön, illetve elkerülje a kettős járulékfizetést. (euvonal.hu)

 4. Van még egy lehetőség , ez pedig az S1 dokumentum kikérése. Ebben az esetben teljes jogon látnak el bennünket odahaza is. Tehát nem csak sürgősségi ellátás jár. Ez akkor vehető igénybe, ha Magyarországon állandó lakcímmel rendelkezünk:

Amennyiben egy EGT tagállam területén dolgozó, és ott biztosított személynek Magyarországon van az állandó lakóhelye, az illetékes - külföldi - biztosító által kiállított az S1-es igazolás alapján, Magyarországon is teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult. (euvonal.hu)

 

Nekem van S1-em, nemsokára lejár, igaz, még nem volt rá szükségem odahaza.  Azt mondják errefele ezt nem szokás kiadni, én kaptam. Tavaly emlékeim szerint ezzel a  nyomtatvánnyal igényeltem , és az alábbo képen látható dokumentumot kaptam.

Angol S1 dokumentum 

Tudom, hogy rengeteg dolgot kihagytam még az írásból, szívesen olvasnám a többiek tapasztalatát is TB ügyben. Azt meg kell mondanom viszont, hogy az NHS ellátásával eddig maximálisan elégedett vagyok.

 Bővebben itt lehet tájékozodni  a külföldi munkavállalás kontra TB-ügyben: http://www.euvonal.hu/index.php?op=egeszsegugy&id=152

 

 

10 komment · 1 trackback

Címkék: anglia s1 tb

Ujevi szosszenet

2012.01.07. 23:27 tildy[UK]

Eloszor is Boldog Uj Evet volt es leendo olvasoimnak:)

Uj ev, uj remenyek:) Sajnos a  mult ev vegen tobb betegseg is volt a csaladban, odahaza. Edesapamnak volt egy nagyobb mutetje, es parom edesapja is korhazba kerult december vegen. 

Mivel a csaladot igy jobban tamogatni kell majd, arra az elhatarozasra jutottunk, hogy parom legkesobb februarban allaslehetoseg utan nez, es az álmait is folytatja immar hobbikent. Igy talan kicsivel tobb bevetel lesz, egyikunk fizeteset teljes egeszeben felre tudjuk majd tenni. 

Apropo penzugyek :

Tobb otthoni iras is foglalkozik azzal, hogy mennyire lehet/lehetetlen minimalberbol megelni odahaza. Nezzuk most az itteni viszonyokat. A minimalber most tudomasom szerint brutto £6.08/ora .  

Jelenleg van szerencsenk kb. "ket minimalberbol" megelni kettonknek, leven a fizetesem kb ennek felel meg . Mire is eleg ez:

Egyreszt van egy csodalatos alberletunk a harmas zonaban, egy kb 5 eve epult epuletben. Vegre nem masokkal egyutt lakunk, hanem csak mi ketten. Errefele ezt egyszobas lakasoknak nevezik, valojaban van egy nappali , egy halo, egy -a nappalival egybeepitett- konyha, es a  furdo. 

A metro 3 percre gyalog.

Mindezert 750 fontot fizetunk. Persze , altalaban ennyiert nem lehet errefele ilyen albikat kapni, azonban megpalyaztunk egy lehetoseget (Housing Association), ennek kereteben az itteni kormany tamogatja a  fiatalok lakashoz jutasat (alberlet vagy vasarlas) , azaz az ugynoksegunk penzt kap az allamtol, igy kb 200 fonttal a  piaci ar alatt tudja nekunk kiadni a lakast. Erre meg rajon a rezsi. 

A rezsi kb 170 font per ho, de ebben benne van a  council tax (onkormanyzati ado - most 150 font, de elso honapban nem vontak, igy kb 100ra jon ki havonta ) , a villany (40 font) a  net (es telefon) 27 font. 

Tehat az alberlet minimum 900-950 font.

Marad meg kb 800 a tobbire.

Sokan mondjak, hogy 150 font egy embernek max "tesco gazdasagos" kajara eleg. Ertsd hus, hal , vagy gyumolcs nem tud az asztalra kerulni. 

Multkoraban keszitettem egy listat , mennyibol vasarolunk elelmiszert: havi koltesunk kettonknek 180-220 font kozt van , es bar tenyleg sokszor vasarolunk tescoban, de  rendszeresen fogyasztunk :

-marhahust

-lazacot

-csirket

-zoldseget es gyumolcsot (fokent piacon 1 bowl/ £1 aron)

-sot neha meg egy kis bor, sor vagy cider is becsuszik.

Havi elelmiszer kiadas

Megis hogy lehet ennyibol kijonni? A megoldas: Rendszeresen fozunk. Illetve sut , foz a  kedvesem:) 

Marharagut, pizzat (hazilag, osszkoltsege kb 1 font), sajtos pogacsat, vagy epp  zoldbablevest.

Zoldbableves

 

Ezen felul jelenleg fix kiadas meg a  nyelvsulim marciusig (£75 / ho), a mobil(£30) es Ipad(£20) elofizetesunk , munkabajaras £80 (2-3 zonas oyster). 

Ha jol szamolom, akkor kb most jarunk 400 font korul? Igen, ennyi maradna, de ugye megy szorakozni az ember, meg vesz ezt azt, igy kb havi 200-300 font marad meg ket minimalberbol. 

Es akkor mar alberletet fizettunk, eltunk, szorakoztunk, es jokat ettunk. Ezen felul meg  kb. evi ket-harom  alkalommal Magyarorszagra is elutazok/elutazunk. Na nem British Airwayssel, hanem tobbnyire Wizzairrel ( naluk 32 kg-os lehet a  csomag). Most  a karacsonyt pl. repjegyugyileg kb 18 ezer forintbol hoztam ki (utolso pillanatban vettunk csomagot, az volt meg plusz egy 10 ezer forint ra) , kettonknek. 

Mielott megkapnam: itt sincs kolbaszbol a kerites. Raadasul ket minimalbernek megfelelo osszeggel meg az atlagos itteni szinten sem vagyunk (otthon meg siman a felso 10%-ban voltam, ha igaz , amit multkoraban irtak a 130 ezres hatarrol) , megis meg tudunk elni. 

Azert varom mar a  februart, akkortol talan kicsit konnyebb lesz. Mert egyelore az albit csak aprankent tudjuk berendezni. 

Igaz gyerekek sincsenek meg, akkor mar nem lenne eleg ez az osszeg, igaz akkor viszont jarna a Child benefit, meg egyeb kedvezmenyek (lakhatas, council tax) , ami meg pluszban kb 500 font lenne.

Elnezest az ekezetek hianyaert, de miota parom nekem adta a gepet, kicsit maceras keresgetni, vagy command-c, command v-zni az ekezetes betuket.
 

36 komment

Címkék: anglia elet minimalber

Népszámlálás: na de mi van a külföldön élőkkel?

2011.10.03. 23:56 tildy[UK]

Most van odahaza a népszámlálás, és ahogy látom teljes a  bizonytalanság ezzel kapcsolatban abban az esetben, ha valaki tartósan küldöldön tartózkodik. Utána néztem kicsit  a dolgoknak ezért :

Először is több jogcím van a külföldön tartózkodásra: 

- ideiglenesen külföldön tartózkodás

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 26. § (2) bekezdése előírja, hogy a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárnak, vagy letelepedett külföldinek vagy hontalannak azt a tényt, hogy három hónapon túl külföldön tartózkodik, a magyarországi lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél vagy az illetékes külföldi konzuli hivatalnál be kell jelentenie.

(Forrás: mfa.gov.hu)

Azaz az ideiglenes, 90 napot meghaladó külföldön tartózkodást be kell jelenteni  a  lakcímbejelentő lapon, vagy odahaza a  lakhely szerint illetés jegyzőnél ( vagy a  helyileg illetékes kmányirodában, a  központi okmányirodában nem tehető meg, amennyiben nem budapesti illetőségű valaki, engem is elzavartak.... ) , vagy pedig a  konzulátuson. Ez utóbbi fizetős, 30 font volt Angliában.

ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése
 

-külföldi letelepedés

Szintén ki kell tölteni a  fenti lakcímbejelentőt, de külföldi letelepedést kell beixelni, amennyiben véglegesen elhagyjuk Magyarországot. A személyi igazolványt le kell adni, magyarországi állandó lakcím megszűnik, ideiglenes persze lehet. 

Tájékoztató a magyar állampolgár külföldön történő letelepedésének bejelentésével kapcsolatos feladatokról
− A magyar állampolgárnak azt a tényt, hogy a Magyar Köztársaság területét külföldön történő letelepedés szándékával elhagyja (életvitelszerűen, állandó jelleggel külföldön kíván élni, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e másik állampolgársággal vagy, hogy milyen gyakorisággal és mennyi időt tölt Magyarországon!) a lakóhely szerint illetékes jegyzőnél vagy a külképviseleten kell bejelentenie.
− A bejelentéssel egyidejűleg nyilatkoznia kell, hogy kéri-e adatainak további kezelését külföldön élő magyar állampolgárként, vagy adatainak törlését választja.
− A külföldön történő letelepedési szándék bejelentésekor le kell adnia a külképviseleten a magyar személyazonosító igazolványt és a lakcímkártyát.
− A nyilvántartásba vételt követően a külföldön letelepedett magyar állampolgár részére a KEKKH Központi Hivatala új személyi azonosítóról és lakcímről szóló hatósági igazolványt ad ki, melynek birtokában a Magyar Köztársaság területén tartózkodási helyet létesíthet.

Forrás: mfa.gov.hu

Utóbbi esetben magyar állandó lakcím nincs.

Nos nézzük, mit is kell akkor pontosan kitölteni népszámláláskor :

Először a LAKÁSKÉRDŐÍV kérdéseire válaszoljon, majd töltsön ki annyi SZEMÉLYI KÉRDŐÍVET, ahányan a lakásban laknak. Az adatokat az
előnyomtatott címen lévő lakásról és az ott élő személyekről adja meg.
SZEMÉLYI KÉRDŐÍVET kell kitölteni
! minden olyan magyar vagy külföldi állampolgárról, aki életvitelszerűen él a lakásban – akár bejelentkezve, akár bejelentkezés nélkül –, azaz
aki éjszakai pihenését általában, a hét nagyobb részében itt tölti, innen jár iskolába, dolgozni (akkor is, ha átmenetileg távol van,
pl. gyógykezelés, üdülés, rokonlátogatás miatt),
! azokról a személyekről, akiknek ezen a lakcímen van az állandó otthonuk, de
! kollégiumban, munkásszálláson, albérletben stb. laknak, és ide időszakonként (pl. hetente, kéthetente, havonta) visszatérnek,
! átmenetileg külföldön tartózkodnak, és a külföldön tartózkodás teljes időtartama várhatóan nem éri el a 12 hónapot.

 Ez alapján azon külföldön tartózkodókra kell kitölteni a SZEMÉLYI kérdőívet, akik várhatóan 12 hónapnál kevesebb ideig tartózkodnak külföldön. Ez eddig tiszta, aki ideiglenesen külföldön tartózkodik 12 hónapot meghaladóan, az nem tölti ki.

De lehet ugye nekem odahaza lakásom is, vagy épp a  szüleimnél  lehetek állandó lakcímen. Ebben az esetbena  lakáskérdőívet ki kell tölteni! A 16-os pontnál pedig beírni a  tartósan külföldön tartózkodók (tehát a  12 hónapot meghaladóan külföldön tartózkodók) számát.

A tartósan külföldön tartózkodók száma: (akiknek ezen a lakcímen van az állandó otthonuk, de külföldön
tartózkodnak, és a távollét teljes időtartama már elérte vagy várhatóan
eléri a 12 hónapot)

  Sajnos sehol nem írnak arról, hogy  mi van a külföldön letelepültekkel, azaz a véglegesen eltávozottakkal (lásd külföldi letelepedés) , viszont  a szóhasználat arra enged következtetni, hogy az ideiglenesen külföldön tartózkodó személyeket kell ide beírni , nem az elvándoroltakat (mivel ugye nekik már nincs állandó lakcímük odahaza).

Tehát:

-ha ideiglenesen külföldön élsz, de várhatóan kevesebb mint 12 hónapot, akkor személyi ÉS lakáskérdőívet is ki kell tölteni

-ha ideiglenesen külföldön élsz, és várhatóan több mint 12 hónapot : akkor a  lakáskérdőívet ki kell tölteni, a  személyi rész üresen marad. Lakáskérdőíven be kell írni , hányan vannak tarósan (12 hónapot meghaladóan ) külföldön.

-  ha külföldön letelepültél, mivel nincs állandó magyar lakcímed, nem kell egyiket sem kitölteni.

Azért érdemes a  kérdezőbiztosnál rákérdezni, de a neten fellelhető dokumentumok alapján így tűnik logikusnak. 

Minket egyébként már március végén itt "megszámoltak". Az interneten elérhető volt, illetve levélben is kérhető volt idegen (tehát nem angol) nyelvű tájékoztató,
természetesen magyar nyelven is.Itt a származást, vallást  kérdezték , mennyire vagy jó egészségügyi állapotban, mennyire beszéled a nyelvet, a lakást bérled-e , stb.

5 komment

Címkék: népszámlálás külföldön tartózkodás

Londoni tuntetesek

2011.08.08. 18:20 tildy[UK]

Eloszor is elnezest az ekezetek hianyaert, de komplikaltabb jelen esetben azzal irni. Mint a magyar sajtobol mar ertesulhettetek, London Tottenham nevu reszen  szombat este ota "all a bal", sajnos azota mar terjed a varos tobbi reszere is. Tottenham egyebkent egyik legszegenyebb resze Londonnak, eszakon.

2006-ban volt szerencsem atelni, ami Budapesten tortent, igaz akkor is csak egyszeru emberkent . Azt kell mondjam nem volt az sem kellemes, mar akkor is gondolkodtam a kivandorlason. Feltem.  Hozzatennem : nem a rendoroktol. ( az hogy miert nem toluk, egyszeru: 1. probaltam elkerulnai necces helyeket, 2. probaltam partsemleges szinekbe oltozkodni, nehogy valaki mast higgyen , 3. a rendorsegre  - meg ha kevesbe tartjak is be , vagy elszalad neha a lo , kicsit kemenyebben kene, hogy vonatkozzanak a  szabalyok , ergo vannak dolgok, amiket elvileg nem tehet(ne) meg. Peldaul nem gyujt fel hazat, nem rabol ki boltot, nem dobal kovet (jobb esetben) es meg sorolhatnam.  Az hogy ez anno megsem teljesen igy tortent, az szomoru , sot tobb mint szomoru.) 

Terjunk vissza kicsit a  jelen helyzetre. Szeretem  a biztonsagot , a  nyugalmat , mint az emberek jo resze. Jelenleg nehany fiatallal elszaladt a lo. 

Tortent ugyanis, hogy csutortokon Tottenhamban egy "4 gyermekes csaladapa" (ahogyan az index irta)  egy minicab-bol ralott az ot igazoltatni , megallitani akaro rendorre. A rendor lelotte, Mark Duggan pedig meghalt. A rendorseg karibi es afrikai fegyvercsempeszettel , fegyvereladassal kapcsolatos csoportja mar regebb ota megfigyelte, legalabbis a hirek errol szolnak. 

Az ismerosei tisztessegesnek irtak le a sracot , bar nekem mas elkepzeleseim vannak a  tisztessegrol, konkretan, egy tisztesseges csaladapa sem fegyvert  nem hord maganal, sem az ot koveto, megallito rendorre nem lo.... Mindegy. 

Szombat ota azonban egyre tobb helyen garazdalkodnak fiatalok, 50-200-an, kovekkel hajigaljak a  kirakatokat, kifosztjak a boltokat es sorolhatnam. Oxford Street, Brixton, Wood Green, csak par hely igy hirtelen. Egyebkent is jobb ezektol a  fiataloktol felni, foleg ha bandaba verodve jarnak. 

Mielott jonnenek paran azzal, hogy tuti feketek: Nem. Vegyesen vannak feher britek, arabok , feketek koztuk, illetve valoszinuleg mas nemzetiseguek is. 

Ma delutan elertek a mi keruletunk szeleig , Dalston Junctionig, szokasos vasarlohelyem delutan be is zart, mert elkezdtek fosztogatni, koveket dobalni.

A parom kozben mondja, Stratfordot toljak epp, es folyamatos a  szirenazas a Kingsland Roadon  a  Liverpool street fele. 

Hogy mi varhato a kovetkezo par napban? Fogalmam sincs , de ez mar  a 3. napja tart.. Este indulunk nyaralni , remelem nem elsz gond a  repterre vezeto uton. 
 

28 komment

Címkék: anglia london tuntetes

Szösszenet egy összeomlásról és egy felállásról

2011.08.05. 01:26 tildy[UK]

 

Talán tudjátok, pár hete Magyarországon jártam. Utazásom előtti nap viszont kiderült, valakinek mennie kell a cégtől, költségcsökkentés. Kettőnkkel, két magyarral beszéltek. Egy angol munkatársam munkaóráit pedig csökkentették. Semmi gond, kb. hat projektben részt vettem, gondoltam nem én leszek az, de azért nem volt így kellemes utaznom. Visszajöttem, temérdek munka , ki sem látszom belőle, majd 31-én csütörtökön másnapi meetingre invitáló üzenet várt. Ekkor már tudtam, nekem kell menni.

Akkor még szinte fel sem fogtam. Automatikusan - szinte gondolkodás nélkül- ment fel a CV-m a cwjobsra, mindenhova , ahova tudtam. Másnap pedig beszélgetés, hogy nagyon sajnálják, de ez a helyzet. Nekem kell mennem. Fura egy érzés volt, tényleg agyatlanul cselekedtem, automatikusan. Tudtam, hogy maradnunk kell, tudtam, hogy küldenem kell az önéletrajzokat, de lélekben nem voltam ott. Lélekben valahol egy sebeit nyalogató kiskutyaként próbáltam minnél kisebbre összehúzni magam, és azt szerettem volna, ha senki sem zavar.

Igazándiból ezt a cikket valamikor akkor kellett volna megírnom, nem tudom teljesen visszadni ugyanis azt az érzést. Mikor szorít a gyomrod, mikor képtelen vagy gondolkodva tenni bármit is, amikor kapkodásnak tűnik minden.

A munkahelyem jó fej volt, mondták, ha nem érzem jól magam, jöjjek haza. Nem tettem. Rengeteg munkám volt. Mindezek mellé pedig beindult a gépezet, elkezdtek agencyk, recruiterek (ügynökségek és fejvadászok) hívogatni, leginkább ismeretlen számokról. Szinte hallottam, hogy gépelik a háttérben amit mondok, szövegeik már annyira sablonosak voltak, hogy azon gondolkodtam , beleírom a válaszaimat a cover letterbe. Igen, ilyen olyan munkát nézek, igen ilyen fizetésre gondoltam, igen, igen, igen , igen....Blablabla. Egy adat voltam a szemükben. Egy adat, amely nekik is pénzt hoz...

Rosszul voltam az egésztől. Az életem és az itt maradásunk múlt pedig rajta, hogy minnél hamarabb állásom legyen. Október elejéig lett volna elég a tartalékunk. Esm legkésőbb szeptembertől munka után nézett volna , mert vissza semmiképpen nem akartunk menni, én viszont nem szeretném, ha feladná az álmait.

Be voltam hát rezelve rendesen, és mellé még ezek a hívások... Le sem tettem a telefont, már közben hívtak, és ment a szokásos szöveg, mintha csak egy szám lennék a rendszerben. Tudom , nekik is pénzt hozok, de könyörgöm, miért kell erőszakosnak lenni???? Oké, akarják tudni, hol voltam interjún... Miért nem küldik át nekem a lehetőséget, én úgyis tudni fogom, voltam-e már náluk?

Kezdett teli lenni a nem létező tököm az egésztől, hétvégén kiborultam és összeomlottam. Leírhatatlan érzés , és nagyon kellemetlen. Legszívesebben kámforrá váltam volna. Szerencsére ismerem már annyira magam, hogy tudom, mi következik mi után, azt is, hogy előbb-utóbb felállok, az időtényező volt itt fontos. Ettől függetlenül vasárnap este Esmeinnek kellett nyugtatgatnia. Nehéz volt az elalvás....

Esmeinnek egyébként is sokat köszönhetek. Nélküle nem sikerült volna. Támogatóan állt mellettem, poénkodott is, úgyis lesz két héten belül munkád (lett). Ez azonban akkor korántsem volt ilyen vicces.

Rosszul éreztem magam, mert nem az első hely már, ahol költségcsökkentés címen én megyek .... A munkámmal nem volt itt sem baj, a munkatársam jobban illik a profilba, ennyi. 

A hétvége rosszul, és fáradtan telt, a hívások kicsit csökkentek, de tudtam, a java még hétfőn jön. 2-3 napja lehetett fenn az önéletrajzom.
Hétfő reggelre pedig be volt tervezve egy interjú, amire majdnem nem tudtam elmenni. Majdnem nem tudtam elmenni, mivel a rosszullétem, hányinger, gyomorgörcs , és minden ami ezzel jár. Két nap után totálisan elegem volt az egészből, utáltam magam, hogy így állok a dolgokhoz. Mivel a görcs nem csökkent, végül bevettem egy nyugtatót.

Szerencsére hatott. Az interjúra már így mentem, közben vagy 5 telefonhívás, egyik fejvadász kérdezte is, min nevetek... A szituáció több mint abszurd volt, szimplán csak mondtam neki, hogy itt ülöka buszon, megyek interjúra, és épphogy leraktam a telefont itt is egy újabb...

Igen , tudom, otthon mennyien örülnének neki. Engem viszont már kezdett az őrületbe kergetni. Békét akartam és nyugalmat, nomeg persze biztos állást.

Az interjú szerencsére jól sikerült, szimpatikusak voltunk egymásnak, másnapra is behívtak és végül felvettek. A másnapot sem úsztam meg nyugtató nélkül, éreztem, hogy nem tudnék jól szerepelni nélküle. Ugyanis elmegy az angoltudásom, ha nagyon izgulok, nem tudok összefüggően beszélni, stb..

Lényeg a lényeg: A munkát sikerült megkapnom , mindössze három nappal a kirúgásom után. 12-én írtam alá a szerződést. Távolabbi munkahely , de a Temze mellett , és jó társaság, több fizu, kevesebb szabadság. Ez van. Jahm, és elengednek augusztusban Portugáliába is.

Nekem most biztos állás kellett, ami a szakmámba vág. Találtam. És találtam olyan fejvadászokat is, akikkel később szívesen együtt dolgoznék. Akik korrektek, nem akaratosak, akik mág ha látszólag is, de örülnek az örömömnek.

Egyelőre nem megyünk haza....

-----------------------------------------------------------------------

ui: a cikk mar julius kozepen elkeszult, de most elesitettem csak.

 

11 komment

Munkakeresés megint

2011.07.03. 21:54 tildy[UK]

Csak röviden és tömören : nincs elég megrendelésünk, július 31-től megválnak tőlem a  jelenlegi munkahelyemen. Az általam beajánlott munkatárs pedig jobban illik a  cég profiljához , ráadásul a fő megrendelőnkkel is kapcsolatot tart.

Ismét álláskeresés, bizonytalanság. Remélem valami összejön, és hamarabb mint 1.5  éve. Van itteni munkatapasztalatom, angolom is jobb. MEglátjuk. 

Ma voltam egy interjún, holnap jön a  második kör. LEgalább 20 telefonhívást vettem, mégis van 24 hangposta üzenetem. Mókás? Közel sem. 

Folyt.köv.

8 komment

Hazatérés Albionból

2011.06.06. 11:55 tildy[UK]

Mielőtt mindenki a  szívéhez, vagy a  fejéhez kapna, netán facepalmot tolna , nem kell megijedni. :) Csak egy hétre látogatok Magyarországra. 

Lesz bőven intéznivaló, viszem az S1 dokumentumot az OEPhez,  aztán fogászat, szemészet,  haverokkal sörözés,   ruha-vásárlás, barátnőzés . Nomeg egy hét pasi nélkül, annak Ipadjével , úgyhogy készülhet, Fruit Ninja rekorját megdöntöm :P   Szeretnék beugrani a volt sulimba - kicsit protestálni mellettük - , illetve a  volt munkahelyemre is. Szóval csak a szokásos:D 

Annak idején mondtam, turistaként szeretnék hazatérni, most ennek az előnyös oldalát próbálom észrevenni. Remélem gördülékenyen megy majd minden, és nem fog az  a megdöbbenés érni, mint tavaly nyáron.  Akkor sajnos nem volt túl pozitív a majd 10 hónap utáni "hazatérés" mérlege. 

A bevásárlás már megkezdődött,  kedden éjjel itthonról, reggel 8-kor Lutonról indulás. 

És hogy hova megyek? Ide, ez a  falu a  szülőfalum.

 

2 komment

Közel sem lehetetlen

2011.06.03. 16:46 tildy[UK]

Most egy kicsit elkalandoznék Angliáról:)

Az Optik-med és a Focus medical indított egy akciót most, amelyben az új eljárásukat kell elnevezni. Akik időskorban olvasószemüveget viseltek eddig  immát letehetik a  szemüveget.

Az eljárás korábban nem volt alkalmazható, most jutottak el olyan szintre, hogy megvasítható.

Mintegy 7 éve műtötték a  szemem az Optik-mednél. Elégedett vagyok velük. Édesanyámnak viszont hamarosan szürkehályog műtétre lesz szüksége (amellett , hogy -13 dioptriás szeme van + közelre olvasószemüveg is  kell neki, tudom fura, de tényleg ez a  helyzet) , és szeretném ha jó kezekbe kerülne .

Nem kérek többet, csak annyit, ha van kedvetek szavazzatok az általam beküldött ötletre (Közel sem lehetetlen) itt a legjobb javaslatok fülön ,a  legjobb ötlet nyereménye ugyanis maga a műtét.

Szólj hozzá!

Utazás olcsón

2011.06.02. 16:45 tildy[UK]

Kicsit kizökkenve a siránkozásból, amelyben néha én sem vagyok különb, mint bárki más, szeretnék pár lehetőségről beszámolni. 

Esmein szerint itt az  ideje  blogolnom olcsó repjegy ,   vonatjegy    árakról , ugyanis hihetetlen érzékem van ahhoz, hogy olcsón kifogjak jegyeket.

Bought a travel wallet :(

Kép: by mroach, on Flickr

Elindítottam egy angol nyelvű blogot ezzel kapcsolatban (dailycheaptrip.com), megpróbálok naponta feltölteni friss infókat. 

Amit most hirtelen tudok,az a  Wizzair Exclusive klubtagoknak szóló akciója, ma éjfélig lehet 20%-al olcsóbban foglalni jegyet.

Elöljáróban : szeretek fapados jaratokkal utazni. Ezért bizony van , hogy buszra szállva átszelem Europát , csak mert jóval olcsóbb és ráadásul valamennyit látok az országokból is. Így nem csak utaztam egy dobozva zarva, de megálltunk nagyobb városokban is , pl. Brüsszelben, amelyett előbb -utóbb megint felkeresek.

Visszatérve a repülésre eddig az alábbi low-cost (fapados) társasagokkal utaztam:

skyeurope ( a legjobb volt, sajnos megszűntek)
wizzair (elégedett vagyok velük)
ryanair (káosz... de olcsók)
norvegian air (korrekt volt)

Most például áprilisban fogtam ki egy olyat, hogy London-BP 4500 forint ( 15 font) volt , kifele pedig 8800 Ft (29 font) volt a jegy. Igaz , van wizzair extrám(éves díj 2700 ft volt) , ami kb 3000 ft kedvezményt ad , per jegy.

Plusz a wizzair szokasa neha akciozni 20%os kedvezmennyel. Ezt fogtam ki.

Aztán decemberre, karácsonyra szintén sikerült jó jegyeket kifogni, Esmeinnel együtt utazom, így összesen, odavissza 18 ezer forintot (59 font) fizettem kettőnknek a teljes útra.

Bp-Eindhoven tűvolságra vettem ismerősnek jegyet. Május végén 5990 Ft volt.

Az Easyjet is akciózik 23.99 fontért már lehet találni jegyeket, irányonként.

Az Easybus szokása  off-peak időszakban kínálni   egy fontos jegyet London - Luton, Luton- London távolságra.

Ha valaki kiutazik, és előre foglal itt neten jegyet vonatra, akkor super off peak árakat is kifoghat, pl 10 font fejenként , oda-vissza London - Brighton.

Ryanairnél néha szintén szuper árak vannak, 8 fontos jegyek ( viszont itt óvatosan, lehet 4 -8 font a jegy, de még erre rájön a kártyás vásárlás díja, ami náluk nagyon sok, meg ez az amaz (pl reptéri illeték, ami néha több , mint a jegy ára). )

Ha nincs meg pontos úticélod, de dátumod sem, irány a skyscanner !

PErsze van , mikor a különböző cégek oldalán olcsóbban is kapsz jegyet, de alapesetben elég jó kis kereső olyan "egzotikus" úticélokhoz , mint idén nekünk Portugália ( többnyire a közvetlen járatok drágábbak ezen desztinációra) .
Nagy előnye, hogy havi bontásban es böngészhető!!!


 

1 komment

süti beállítások módosítása